Atestările unor cuvinte românești  Înapoi la pagina principală
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZH


Termen An Citat Sursă
habarnism
(atestat 2001 în DCR3)
1996Care-i unitatea de măsură capabilă să cuantifice habarnismul unei asemenea persoane cu buletin și cu drept de vot?Cotidianul, nr. 233 (04 oct.), p. 8 (Adrian Cioroianu, Campania '96: viruși și automobiliști, prezicători și smokinguri, plus paranormali)
1997Dl deputat C. P. Sturza a trecut de la național-țărănism la... „habarnism“ încă un argument că nu cunoaște nici realitățile județului, nici ale Oraviței.Timpul, nr. 231 (02 oct.)
habarnist
(atestat 2001 în DCR3)
1967Pentru a iubi, de George Suru „e un florilegiu bine selectionat, dînd o imagine convingatoare asupra posibilitatilor autorului...“ etc. etc., totul într-un autentic stil de habarnist, cum ar spune cineva.
Tribuna, nr. 27 (06 iul.), p. 2 (Radu Ilin, Flacăra)
1993Or, dl. Georges Boisnard, realizatorul (căruia nu am ce-i reproșa, nefiind „specialist“, ci doar habarnist), a fumat și el, palmând țigara ca-n buda școlii [...]Renașterea Bănățeană, nr. 994 (05 iun.), p. 5 (Florin Boieru, „'Limba noastra-i graiul pâinii', a zis poetul. Problema e cine ne aruncă pâinea“)
1995Dacă în ultimii ani s-au înmulțit milionarii, șomerii, întreprinzătorii sau politicienii, nu lipsită de interes mi se pare și proliferarea, oarecum îngrijorătoare, a habarniștilor, categorie socială tipică oricărei perioade de tranziție. Habarnistul este acel cetățean, de obicei onorabil, care habar n-are ce trebuie făcut pentru ca viața lui să se îmbunătățească din anumite puncte de vedere, mai ales material.Renașterea Bănățeană, nr. 1518 (17 feb.), p. 9 (Alexandru Păduraru, Habarniștii)
hacker
(atestat 1995 în DCR3)
1986Recent agenția DPA informa că Universitatea Cornell din New York a capitulat în fața hacker-ilor americani și hacker-ilor vestgermani, care au reușit să pătrundă în sistemul ei de computere.Flacăra, nr. 13 (28 mart.), p. 22 (Romeo Nădășan, Jocul cu focul)
haiku
(atestat 1974 în DCR3)
1924Astfel, apăru în Japonia, în veacul XVI lea poema de trei versuri, numită cînd hokka, versuri superioare (detașate de tanka), cînd haiku sau haikai, poesie populară sau glumeață.Neamul Românesc, nr. 76 (05 apr.), p. 2 (Cezar Petrescu, Poesia japoneză)
haios
(atestat 1972 în DCR3)
1966După ce au consumat cîteva măsuri, [studenții] devin tare „haioși“. Flacăra Iașului, nr. 6248, p. 2 (Ion Arcașu, Sîmbătă, duminică și luni - singur printre studenți)
1971Cuvinte ca gagiu, haios, mișto sînt specifice stilului vulgar: atmosfera proprie mediului care le folosește în mod „natural” intră în conotațiile lor.Alexandru Graur, Tratat de lingvistică generală
halucinogen
(
atestat 1967 în DCR3)
1963Faimoasa Universitate Harvard (S.U.A.) a fost zguduită de un puternic scandal, soldat cu concedierea a doi profesori de psihologie, dr. R. Alpert și dr. T. F. Leary. Aceștia au experimentat asupra studenților substanțe „halucinogene“, înrudite cu mescalina: psilocibina și LSD.Contemporanul, nr. 25, p. 8 (nesemnat, la rubrica „Puncte cardinale“)
hamburger
(atestat 1978 în DCR3)

1926La douăsprezece și cinci minute este înconjurat de patruzeci până la cincizeci de persoane, cari cu câțiva cenți, au dreptul la un sandwich, un „hot-dog” sau un „hamburger”. Acestea sunt diferite mezeluri calde, care reprezintă hrana figuranților și lucrătorilor.
Rampa, nr. 2563 (17 mai), p. 7 (nesemnat, Aspecte din Hollywood)
1967Cînd îi vin oaspeți pe pajiște, la țară, arborează drapelul înstelat, prăjește cîrnați și chiftele mari (hamburger), face omletă a la Far West, deschide cutii cu bere, desfundă sticle de whisky și-ți arată, vesel și asudat de-alergătură, că e tatuat tot ca lupii de mare clasici [...]Cinema, nr. 5, p. 36, (Romulus Vulpescu, 22 de zile la New York)
(feb. 1968) 1974(4 februarie 1968) Revin la scris pe la ora 11 seara, după ce dr. Keith Hitchins a venit la mine și după un schimb scurt de vederi, am mers jos, la cafeteria, unde iarăși am mâncat un sandvici obișnuit aici, hamburger, un fel de tocătură, o plăcintă cu mere, apple pie, cafea cu cremă, apoi un fel de coca-cola. Petru Comarnescu, Chipurile și priveliștile Americii
1975Unitățile mai lungi de tip argotic sînt "bum a cow", pentru doi hamburgeri bine făcuți, "bowl a slop", pentru un castron cu supa zilei,...Liliana Ionescu-Ruxăndoiu, Dumitru Chitorab, Sociolingvistica orientări actuale
1976Păstrează-l, poți cumpăra un hamburger....Neagu Udroiu, Reporter pe Mississippi
1978Preparatul de bază al alimentației rapide în S.U.A. îl constituie «hamburgerul», chifteaua prăjită servită caldă într-o chiflă tăiată în două.Scînteia 28 III/1978 (conform DCR)
hands-free
(atestat 2004 în DCR3)
1988[...] instalația [de secretariat] asigură următoarele servicii: [...] posibilitatea convorbirii în regimul „hands-free” (cu microfon și difuzor) [...]Știință și Tehnică, nr. 3 (01 mart.), p. 37 [publicitate]
happy-end
(atestat 1971 în DCR3)
1927Autorul știe să-și captiveze spectatorii, mai întâi printr’un dialog amuzant și apoi prin gradația puternică a efectelor dramatice, încununând piesa cu un happy-end.Rampa, nr. 2906 (02 oct.), p. 1 (nesemnat, „Laquelle?“ piesa d-lui Anton Bibescu)
hard-disk
(atestat 1991 în DCR3)
1988Versiunea maximă include: [...] hard disc de 20 MB, [...]Știință și Tehnică, nr. 8 (01 aug.), p. 15 (nesemnat, Amstrad PC 1640)
hard
(atestat 1983 în DCR3)
1972Buletinul BNP conține trei părți distincte: informații cu caracter general privind realizări în domeniul hard, soft, etc.; [...]Viața Economică, nr. 28 (14 iul.), p. 17 (Mihaela Dedeoglu, Ce poate oferi Biblioteca Națională de Programare)
hardware
(atestat 1982 în DCR3)
1967Mitul care se naște că așa-numitul «hardware» este scop prin sine însuși, urmează a fi dezmințit. [...]
Un sistem electronic poate fi considerat ca alcătuit din două părți : a) hardware adică calculatorul propriu-zis și b) software, ansamblul de analize și studii de aplicare, de programe relative necesare funcționării sale. [notă de subsol]
Viața Economică, nr. 26 (30 iun.), p. 13 (nesemnat, „Management of innovation“, preluat din Mondo economico)
hărțuire sexuală
(atestat 1997 în DCR3)
1991Alida Burada scrie fără nici un folos despre un „delict la modă: hărțuirea sexuală“, completînd un sumar „tutti-frutti“ din care, cu greutate se poate alege cîte ceva.Contemporanul, nr. 46 (15 nov.), p. 8 (nesemnat, la rubrica „Panoptikon“)
heavy metal
(atestat 1984 în DCR3)
1973În orice caz, [Black Sabbath] vor rămîne încă mult timp etalonul tipic englez al stilului heavy-metal rock.
Tribuna, nr. 44 (01 nov.), p. 14 (Barbu Irimescu, Rock ’73)
heirupism
(atestat 1994 în DCR3)

1990Sînt reporteri cu state îndelungate de serviciu care au ajuns să creadă că rostul lor este să pună vorbe calpe în gura oamenilor, să-i dăscălească și să-i reducă la cel mai mic numitor comun al limbajului de lemn, ba chiar să nu-i lase deloc să vorbească, să-i întrerupă și să-i acopere cu heirupismul lor și cu gargariseala lor, să-i bată pe umeri paternalist, să le dea note la purtare.România Literară, nr. 1 (06 ian.), p. 22 (Felicia Antip, Meseria de reporter de televiziune)
1992[...] expresii precum tărăboi (al „timpilor de antenă”), șui („logică șuie”), tiribombă, heirupism (?), pe apa sîmbetei, parapon („paraponul ministerial”) – care apar în serioase articole de fond sau dări de seamă – pentru a nu mai vorbi de numeroasele scandaluri, fraude, secrete, mistere (termeni culți, de altfel, dar în abuzuri vulgarizatoare) – care, laolaltă, dau impresia unei adevărate desconsiderări a publicului cititor.
România Literară, nr. 26 (02 sept.), p. 9 (Alexandru Niculescu, De vulgari eloquentia?)
heirupist
(atestat 1995 în DCR3)
1975Printre conflictele puse deseori nejustificat pe seama lor [a tinerilor], la mare preț a fost conflictul dintre generații, mai des întîlnit în filme decît în viață, neînțelegînd întotdeauna un anume «specific tineresc» (ce devenise la un moment dat categorie estetică), construiam un soi de elan «hei – rupist», împănat cu voie bună juvenilă și «tonică», așa cum ne place să amintim că era pe vremea tinereții noastre.
Cinema, nr. 5 (01 mai), p. 4 (Andrei Blaier, Tineretul ca personal, tinerețea ca stare de spirit [anchetă])
heliocentrală
(atestat 1978 în DCR3)
1955Dacă la numai cincizeci de ani de la data cînd „fantasticul“ romancier prevedea asemenea progrese, omenirea a și realizat heliocentrale, stațiuni eoliene, încălzirea centrală, emiterea semnalelor interplanetare prin radar, televiziunea, radioul, belinograful, procedeul de aliniere a străzilor prin deplasarea blocurilor de 5–6 etaje, avionul cu reacție, marile mașini de calculat sau folosirea energiei atomice, – înseamnă că Jules Verne trebuie considerat pe un plan mult superior aceluia de simplu fantezist.Viața Românească, nr. 11, p. 241 [239] (Ovidiu Drimba, Jules Verne)
1958În sîrșit, văzu așternîndu-se la picioarele ei cîmpurile nesfîrșite de termoelemente din deșerturile Nefud si Rub el Hali, uriașele heliocentrale, care transformau căldura soarelui în energie electrică.I. A. Efremov, Nebuloasa din Andromeda, în Colecția povestiri științifico-fantastice, nr. 63, 1958 (traducere de Adrian Rogoz și Tatiana Berindei)
heliport
(atestat 1967 în DCR3)
1957HELIPORTUL – locul de plecare al helicopterelor – e chiar în mijlocul Bruxelles-ului, la doi pași de hotel.Contemporanul, nr. 46 (15 nov.), p. 8 (Sică Alexandrescu, Piese românești peste hotare)
heroină
(atestat 1973 în DCR)
1905Heroina e un noŭ preparat medicamentos, derivat al morfineĭ.
Dimineața, nr. 556 (20 aug.), p. 2 (Dr. F. Gr., Heroina)
1929Cum vezi, o farmacie întreagă, Sabina ... Să extermini un pension. Aci cocaină... cocaină... tot cocaină. Aci heroină. Aceasta e cea mai teribilă. De zece ori mai puternică decît morfina. Cu efectul instantaneu ...Cezar Petrescu, Calea Victoriei
1933Bucuria scrisului e mai tare ca heroina însăși.Camil Petrescu, Patul lui Procust
heroinoman
(atestat 1976 în DCR3)
1931Apărarea prin d-nii avocați Ovidiu Micu și Citirea a arătat că Constantinescu nu poate fi responsabil de faptele lui, din cauză că este morfinomat și heroinoman în ultimul grad.Dimineața, nr. 8961 (04 dec.), p. 11 (nesemnat, Făgăraș)
heroinomanie
(atestat 1985 în DCR3)
1933Heroina (eterul diacetic al morfinei) e mai convulsivantă decât morfina și de cinci ori toxică decât ea. Obicinuința duce la heroinomanie.
Țara Noastră, nr. 259 (03 mart.), p. 1 (Od. Apostol, Morfinomania)
hi-fi
(atestat 1975 în DCR3)
1957În Occident, sloganul „înaltei fidelități“ (haute fidélité, high fidelity sau prescurtat „hi-fi“) a cuprins întreaga lume a discului. Nu se mai caută decît discuri „hi-fi“, patefoane „hi-fi“.Contemporanul, nr. 46 (15 nov.), p. 5 (Edgar Elian, Prolog la o cronică a discului)
hidrobicicletă
(atestat 1975 în DCR3)
1928D. Dumitru Lomanar din București, originar din Șugag (Alba), inventatorul unei hidro-biciclete, a început Duminică, 26 August, ocolul României pe apă, plecând din Alba Iulia, pe hidrobicicleta sa.Universul, nr. 202 (01 sept.), p. 6 (nesemnat, Turist cu hidro-bicicleta [la rubrica „Știri diferite”)
hip-hop
(atestat 1998 în DCR3)
1984Îmbinare de originalitate și spectaculos „cultura hip hop” și mai ales forma sa de expresie cea mai dinamică, breakdance, nu puteau, desigur, să scape atenției cineaștilor în perpetuă căutare de inedit și așa s-a născut Flashdance (Dansul fulger) cu actori necunoscuți, recrutați chiar printre „artiștii străzii”.Cinema, nr. 10 (01 oct.), p. 12 (Romulus Căplescu, „Muzica de privit”)
hipermarket
(atestat 2001 în DCR3)
1971Alături de firmele cu denumiri tot mai sonore ale magazinelor secolului 20, dintre care amintim numai cîteva din cele mai recente: hypermarket, hypercoop, maxicoop, cargo etc., în ultimul timp au apărut și unele completări: „Nocturnes“, „Tôt le matin...“, „7 – eleven“ etc. Dacă prima denumire se referă la tipul de magazin, cea de a doua indicație se referă la programul de funcționare.Viața Economică, nr. 21 (21 mai), p. 20 (nesemnat, Nocturn '71)
hipster
1959Cel care face parte din această „beat generation“ este numit un ,„hipster“, pentru că „le vede“. [...] Hipsterul predică individualismul feroce, lenevia și vagabondajul.Luceafărul, nr. 18 (15 sept.), p. 15 (Radu Lupan, Discuție... cu comentarii...)
hippy
(atestat 1971 în DCR3)
1967Dar din toate populațiile lumii, americanii sînt cei mai grav atinși de conducerea auto și cred că această intoxicație explică în bună parte intensificarea conformismului american de la începutul acestui secol. Aceasta îi frămîntă pe hippies. Răspunsul la această problemă arzătoare poate să depindă de reușita sau de eșecul acestor hippies în misiunea lor, care constă în a schimba modul de viață american. [...]
Hippie: de la „to be hip" și corespunde expresiei care în Anglia este „to be with it“, adică a fi în pas cu ceea ce „se poartă“, ca atitudine. [notă de subsol]
Contemporanul, nr. 28 (14 iul.), p. 10 (Arnold Toynbee, Ce vrea acest tineret american?)
hit1
(sens particular, atestat 2006 în DCR3)
1961Caracteristic majorității pieselor care se joacă pe Broadway este că nu au o existență mijlocie. Pentru a utiliza monosilabica terminologie locală, o piesă este fie un „hit“ – adică un mare succes – fie un „flop“ – adică o cădere totală.Flacăra, nr. 25 (24 iun.), p. 10 (N. Minei, Goethe și rock-and-roll-ul)
hit2
(sens particular, atestat 1974 în DCR3)
1971Iată deci că în acest clasament, la baza căruia stau vînzările discurilor «mici» (single), apar nume adeseori efemere, ce au «prins» un «hit» norocos, care a staționat multe săptămîni în «chart».Flacăra, nr. 1 (02 ian.), p. 33 (Octavian Ursulescu, Muzica ușoară în 1970)
hobby
(atestat 1974 în DCR3)
1927Care-i rostul unui hobby? [subtitlu, p.1]
În playroom bărbatul își vede de micile sale preocupări personale, de acel hobby (îndeletnicire favorită) de care englezul nu se poate lipsi. [p. 2]
Dreptatea, nr. 10 (28 oct.), p. 1 și 2 (Mirandola, Individualismul englez)
1931New York are un nou hobby (pasiune originală): gardeningul (grădinăria).Dimineața, nr. 8749 (04 mai), p. 3 (nesemnat, Grădinile suspendate ale Semiramidei din New-York)
1963De cîțiva ani mă pasionează cibernetica./[…] – A, înțeleg, e un hobby cum spun englezii sau un violon d'Ingres, cum spun francezii.Eduard Jurist, Oul lui Columb
1965Acest „hobby” modern, această manie a amintirilor fotografice a constituit în multe țări europene o serioasă lovitură pentru diverșii vânzători de suveniruri, statuete și podoabe ieftine...Flacăra, nr. 44 (20 oct.), p. 11 (Antonio Sansone, Cu aparatul pe umăr)
hot-dog
(atestat 1975 în DCR3)
1926La douăsprezece și cinci minute este înconjurat de patruzeci până la cincizeci de persoane, cari cu câțiva cenți, au dreptul la un sandwich, un „hot-dog” sau un „hamburger”. Acestea sunt diferite mezeluri calde, care reprezintă hrana figuranților și lucrătorilor.
Rampa, nr. 2563 (17 mai), p. 7 (nesemnat, Aspecte din Hollywood)
holografie
(atestat 1974 în DCR3)
1965Un procedeu fotografic interferențial, nou creat și denumit holografie, folosește drept sursă de lumină coerentă un laser cu gaz și creează interferența intre unda difuzată direct de corpul supus fotografierii și unda reflectată pe o oglindă vecină.Telecomunicații, nr. 11 (01 nov.), p. 46 [474] (nesemnat, Holografia)
hologramă
(atestat 1975 în DCR3)
1965Cercetătorii americani speră însă, ca suprapunînd cu aceeași placă hologramele obiectelor fotografiate în cele trei culori fundamentale, să obțină și fotografii în relief, colorate.Drum Nou, nr. 6264 (20 feb.), p. 3 (Dan Vintilă, Fotografii în relief total)
1965Înregistrarea astfel obținută constituie o așa-zisă hologramă, adică o grilă cu dungi foarte fine care nu aduce cîtuși de puțin cu obiectele „fotografiate”.Steaua Roșie, nr. 43 (21 feb.), p. 4 (nesemnat, Fotografii în relief total cu ajutorul laserului)A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZOrice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro