Comparații și metafore în medicină

Ghid vizualDe la normal la patologic, comparațiile, analogiile și metaforele sunt utilizate din abundență în științele medicale.

În corpul uman întâlnim o creastă de cocoș (crista galli), o șa turcească (sella turcica), un ciocan (malleus) sau o coadă de cal (cauda equina). Pacientul cu boală Cushing are facies de lună plină, paralizia de nerv radial este în gât de lebădă, în intoxicația cu digitală ECG-ul arată ca mustața lui Dali, iar fracturile incomplete sunt în lemn verde. În diferite afecțiuni întâlnim cord în sabot, plămân în fagure de miere, stomac în pepene verde, ficat în acordeon, splină sagu, vezică fragă sau limbă de porțelan. Pe piele pot apare pete café-au-lait, purpură în cocardă, placard extins în pată de ulei sau cicatrici în foiță de țigară. Există boala oaselor de sticlă, tumora turban, sindromul Alice în țara minunilor, iar popular – tusea măgărească, buza de iepure sau gura de lup.


Toate acestea și multe altele sunt prezentate într-un atlas în imagini și text, cu intrările ordonate alfabetic:
A-C                D-O                P-Z
Întreaga colecție e disponibilă și separat, într-un singur fișier: A-Z (include peste 1000 de imagini având mai mult de 17Mb în total !)Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


Pagină realizată și întreținută de Dr. Laiu Octavian

Termeni de utilizare (disclaimer): Imaginile afișate pe acest site sunt preluate din variate surse, iar orice drepturi de autor (copyright) aparțin exclusiv surselor primare. În această pagină sunt utilizate doar imagini cu rezoluție joasă pentru a ilustra o idee (o anume comparație sau metaforă utilizată în medicină). Creatorul acestei pagini nu are niciun drept sau obligații asupra materialului postat și niciun fel de beneficii financiare de pe urma acestei pagini. Această pagină a fost realizată în scop exclusiv informativ (educativ) și nu este menită a fi utilizată, parțial sau în întregime, în vederea altor interese.