Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală





A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z



Z


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
zaicardusieni - o rasă extraterestră "Tata" Van Zent m-a condus pe un traseu numai de el știut, astfel ca să nu deranjăm cu prezența, până lângă un grup proaspăt sosit de zaicardusieni. Viorel Pîrligras, Între nasturi, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
zantiaci - o rasă extraterestră Cum Vlatko Mesic are o rubrică permanentă la „Jutro”, numele dat de el panaramelor aliene, zantiaci, s-a încetățenit. Adrian Buzdugan, Zantiacii, în Nautilus online (iulie 2009)
zappadian - care aparține planetei Zappad Afară, în plină vară zappadiană, temperatura depășea 40 de grade. Val Antim, Un vis "pentru doi", în Almanah Anticipația 1999-2000
zbirni - o rasă extraterestră Locul unde nava a produs, în trecut, o gaură neagră, era aproape de planeta zbirnilor, care a fost înghițită [...] Tudor Negoiță, Când zeii conspiră (1991)
zdornic - o mică creatură zburătoare În jur pluteau zdornici mărunți, tocmai buni de mestecat, ce nu se îndepărtau de el, rămânând mereu la îndemână, pentru momentul în care i se va face foame. Liviu Radu, Trip-tic (1999)
zelizi - o rasă extraterestră Zelizii erau vecinii noștri de la sud. Antuza Genescu, Solzi de jalazian, blană de muflean, în Lumi stranii (2014)
zenonieni - creaturi cu un metabolism extrem de lent [...] au descins aici ființe cu bioritmuri total deosebite: zenonienii, de pildă, trăiesc atât de lent încât pe lângă ei copacii ar părea niște făpturi explozive. Adrian Rogoz, Prețul secant al genunii (1974)
zenor - o unitate de timp extraterestră Oricum, în mai puțin de 45 de zenori va cădea, inevitabil, pe solul acestui satelit, dens și pustiu. Georgina Viorica Rogoz, Strania maladie siderală, în Anotimpul sirenelor (1975)
zert - probabil o unitate de timp – Un zert lumină pace ! Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
zetani - o rasă extraterestră de pe planeta Zeta În aerogară, ca și în jurul ei, se găseau zeci de mii de zetani, după cum de-a lungul autostrăzii de la cosmodrom până în capitală alte mulțimi de zetani se înghesuiau ca să-i vadă pe locuitorii planetei Pământ. Petru Vintilă, Călătorie pe planeta Zeta (1972)
zeți - o rasă extraterestră de pe planeta Z Zeții trăiau în colonii imense, guvernate de o matcă, singurul individ inteligent. Dan Doboș, Abația (2002)
zgroampșțe - probabil un fel de cocoloașe sau bulgări Apoi își trecu o labă prin părul său roșcat-auriu în care și începuseră să se depună zgroampșțe de gelatină vânătă. Lucian Merișca, Ghici cine bate (la ușă), în Almanah Anticipația 1993
zgromb - o băutură euforică Câștigul lui Guthrie – stabilit direct între acesta și adversarul său de la masă – era evaluat în recipiente cu zgromb veritabil *.

Zgrombul veritabil – produs doar în laboratoarele din Zgrombovia – era un superelixir bizar, care, în pofida reacțiilor lui euforice, nu dăuna organismului. [...] (n.a.) [notă de subsol]
Adrian Rogoz, Prețul secant al genunii (1974)
zindolog - specialist într-un domeniu neprecizat Doamnelor și domnilor, un savant de talie universală, cunoscutul zindolog Illati Marcone. Darius H. Luca, Concert de chitară clasică, în CPSF nr. 509 (1994)
zirtobieni - o civilizație extraterestră Tehnica luptei cu flash-stick-ul a fost întâlnită pentru prima oară pe planeta Olma de către o expediție zirtobiană. Membrii ei au fost plăcut impresionați de spectaculozitatea și eficacitatea întrebuințării acestei arme. În consecință, au studiat-o și răspândit-o ulterior în toată galaxia. Alexandru Ungureanu, Artele marțiale moderne, în Almanah Anticipația 1985
zlank - o rasă non-umană Doar Katarim, arcașul, cu simțurile sale de zlank, simțuri mult mai ascuțite decât ale majorității celor de pe corabie, reacționă înaintea celorlalți [...] Liviu Radu, O crenguță, în Almanah Anticipația 2014
zondi - o zi a săptămânii Zondi dimineață, după o noapte nedormită, doctorul și asistenții săi atașaseră un nou dispozitiv funcțional […] Florin Pîtea, Telefonia, în Almanah Anticipația 2016
zordel- o jucărie[...] lumina zăbovi asupra jucăriilor adunate grămadă, privindu-le în vreme ce sclipeau, una câte una. Zordelul cu scaieți... o meduză de cârpe... niște zgaibe portocalii [...]
Dănuț Ungureanu, Lumină lină, în Almanah Anticipația 2016
zorgată - o rasă extraterestră La primul colț ne întâlnim cu o zorgată și amintirea programului comun pe care tocmai l-au prizat le tulbură instinctele. Mihai Haulică, Mufiști, gofreni și noduri, în JSF nr. 8 (1992)
zulnii - denumirea unor plante extraterestre Parcă vedea și tufe de zulnii, cu sexul abia înflorit, [...] Laurențiu Turcu, Suflet de fluier, sânge de dryn, în CPSF nr. 567 (2004)
zumf - unitate monetară Da. Vând parcele în paradis. 200 de zumfi lotul ! 50% se achită la contractare, iar restul în 20 de ani, cu participare la tragerile cu premii. Ștefan Tita, De vânzare Paradisul, în CPSF nr. 216 (1963)




A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z




























Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală





Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro