Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZW


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
wargian - rasă extraterestră de pe planeta Warga Antonn se oglindea în ochii wargianului, negri, până când se acoperiră de cea de a treia pleoapă, o membrană transparentă cu vinișoare alburii. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
werkstan - lagăr de muncă Atunci au apărut și acele faimoase werkstan – colonii de muncă – în fapt adevărate lagăre de concentrare, unde populații întregi munceau până la epuizare și, deseori, până la dispariție, în folosul stăpânitorilor. Ștefan Ghidoveanu, Sub cupolă, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
wermentou - o băutură Sub boltele pictate în auriu, stăruia un miros amar de wermentou, băutura preferată a secolului. George Ricus, Hoțul de paratrăznete (1967)
wetstasy - program care stimulează creierul Wetstasy denumește o clasă de programe wetware care stimulează structurile neurale într-o manieră modelată după smart drugs. Florin Pîtea, Rave-O-Lution, în Almanah Anticipația 1997
wrom - mijloc de transport aerian Jos mă aștepta wromul, care și-a deschis politicos carcasa și m-a poftit să iau loc în fotoliu. M-am așezat și, în timp ce zvelta mașinărie lua înălțime, mi-am zis că nu făcusem nici un fel de afacere [...] Aurel Cărășel, Mitologii selenare literare, în CPSF nr. 558-559 (1998)
wur - o creatură prădătoare Ghearele de obsidian ale wurului se înfipseră în pielea acoperită cu plăci solzoase. Rodica Bretin, Lumea Wurilor, în Efect holografic (1985)

X

xelani - o rasă extraterestră – Cel care se apropie de noi acum e un xelan ! [..] din față venea un monstru parcă și mai înfricoșător decât „păianjenul" uriaș. Se mișca ajutându-se de niște tentacule pe care le unduia, le rotea necontenit. Tudor Negoiță, Când zeii conspiră (1991)
xeri - creaturi extraterestre Gușa de anacrodon, xerii cei crocanți, aripioarele de stafilogeni erau tot atâtea tentații. Michael Haulică, SIHADA (1987)
xifonți - creaturi extraterestre Aproape de porți, în bătaia flăcărilor violete, micii xifonți din Centaur își închideau și deschideau cu regularitate valvele de chitină ale carapacelor lucioase. Alina Popov, Noapte adâncă la Vaya con Dios, în CPSF nr. 575 (2005)
xi-fu - o tehnică de luptă Ilia era puternic ca un taur și poseda tehnica desăvârșită xi-fu de lupte subacvatice. Ruxandra Andrian, Arconax, în Almanahul România literară 1987
xilecși - o rasă extraterestră agresivă XILECȘII se diferențiază după trei linii evolutive: AMORFI, MONOMORFI sau SPECIALIZAȚI și POLIMORFI sau HIBRIZI [...] George Ceaușu, Înstelata aventură (1987)
xileniți - o rasă extraterestră de pe planeta Xileniu Și xileniții, ca toate ființele raționale, aveau nevoie de soare. Vasile Nicorovici, Planeta intergalactică, în CPSF nr. 255-256 (1965)
xilexiza - a căpăta trăsături specifice xilecșilor (vezi mai sus) În linii mari, populația intergalactică actuală prezintă serioase trăsături xilexiene sau este în decurs de a le căpăta – într-un cuvânt: se xilexizează – datorită evoluției militare. George Ceaușu, Înstelata aventură (1987)
xilozini - o rasă extraterestră de pe planeta Xilozis Xilozinii sunt amfibieni, preponderent acvatici, chiar dacă pot rezista fără strop de apă două săptămâni. Ruxandra Andrian, Arconax, în Almanahul România literară 1987
xir - unitate de măsură a distanței Supernava cosmică începu să evolueze în jurul Astrului cu zece sateliți, la mii de xiri-distanță. Viorica Huber, Taina Sfinxului de pe Marte (1967)
xyodlarți - o rasă extraterestră – Sixieni, denebieni, xyodlarți... Stăpânii de azi ai metagalaxiei ! Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)

Y

yan - unitate de măsură a timpului Sunt milioane de yani de când familia mea investește în acest domeniu. Bogdan Tudor Bucheru, Afacere de familie, în Anotimpurile (2011)
yoboro - o creatură extraterestră Știți că extratereștrii yoboro sunt prietenii noștri și, mai mult, Timișoara a fost printre primele orașe ce s-au oferit să-i găzduiască, dovadă a spiritului său de înțelegere și toleranță. Lucian-Vasile Szabo, Cu micul yoboro la sex shop, în Helion nr. 3-4/2007
yryr - o rasă extraterestră Aflase înainte de plecare că dincolo de deșert trăiește o altă rasă, Yryrii, ființe ciudate, cu reacții și apucături la fel de ciudate, ca și această exteriorizare luminoasă a sentimentelor din care, oricum, nu înțelegea nimic. Laurențiu Turcu, Suflet de fluier, sânge de dryn, în CPSF nr. 567 (2004)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZOrice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro