Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZV


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
vadad - probabil o stare psihică Dezolarea alcătuia însă acum o singură vadad, amplă și neechivocă. Vladimir Colin, Sub alte stele, în Capcanele timpului (1972)
valerb - o plantă rațională Și frunzele valerbului vibrară în ritm jucăuș [...] George Ceaușu, Monumentul, în CPSF nr. 472 (1990)
valgan - un tip de marmură Știm că ai rămas în turnul de valgan.

Valgan – un soi de marmură (noțiune fantastică) [notă de subsol]
Virgil Gheorghiu, Ultimii Cobolzi, în CPSF nr. 367 (1970)
vazia - o creatură utilizată ca armă [...] vazia se hrănește cu energie animală. O vazia îmblânzită devine o armă nimicitoare datorită capacității de a înmagazina această energie. Tiberiu Mihai, Linia, în Almanah SF Solaris (2003)
veddali - un tip de descendenți umani degenerați De secole, prin jertfe și retenție, veddalii se ridicaseră deasupra celorlalți. Rodica Bretin, Noaptea Sanyasinilor, în Efect holografic (1985)
velorie - o formă de viață extraterestră Veloria își făcea efectul indirect și asupra sa. Cotizo Draia, Vânătorul de strawni, în Helion sep-oct 1989
venah - demnitar marțian Astăzi încă ne vine greu să înțelegem cum [...] Dral av Les s-a ridicat de la treapta de simplu orial de Arit la demnitatea de venah. Vladimir Colin, Babel (1978)
venoplasmă - probabil o armă Briții nu aveau scrupule asemenea; venoplasmele lor provocau dureri mari, deseori nevindecabile [...] Oliviu Crâznic, Alberto, în Almanah Anticipația 2014
venusin - un metaloid Pentru observarea zonelor mai îndepărtate cantonierul se folosea de telescoapele cu venusin, metaloidul acela de pe Venus, cu calități excepționale, utilizat în aparatele pentru observații astronomice. Mihail Cosma, Cantonierul galactic, în CPSF nr. 403 (1971)
venusodezic - referitor la geodezia planetei Venus Cercetările meteorologice, climatologice, venusodezice, venusologice, seismologice, biologice umpleau întreaga zi de lucru a expediției. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
venusografic - referitor la geografia planetei Venus […] îți vei completa harta venusografică. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
venusologic - referitor la geologia planetei Venus Cercetările meteorologice, climatologice, venusodezice, venusologice, seismologice, biologice umpleau întreaga zi de lucru a expediției. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
venuxină - o substanță Am pus la punct o auxină pentru accelerarea creșterii plantelor venusiene. Îi voi spune "Venuxină"! I. M. Ștefan, Radu Nor, Drum printre aștri (1959)
verital - un medicament contra minciunii – Veritalul ? făcu Ray descumpănit. Praful acela albicios...
– Da, zâmbi Alice. Praful acela albicios este un medicament împotriva minciunii; el te face să spui adevărul, tot adevărul. Tom l-a botezat verital, de la cuvântul latinesc: veritas, adevăr.
Horia Matei, 0,5 la sută verital, în CPSF nr. 187 (1962)
verlină - o ființă masculin-feminină [...] rasa verlinelor a rămas și s-a înmulțit. Victor Martin, Partidul de export (2004)
verzini - o rasă extraterestră de pe planeta Verde Verzinii rostogoleau sunetele prin gura lor largă și subțire dând impresia unui scârțâit de ușă neunsă. George Gănescu, Darne și Charis, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
veselotron - dispozitiv care binedispune Veselotronul încerca inutil să mă încurajeze, repetând mereu: Perseverare humanum est... (Probabil că iar se încălzise) [...] Romulus Dinu, Week-end, în Dintr-o lume congelată (1980)
vetel - dispozitiv care permitea efectuarea unor diverse tranzacții Vetelul lucea argintiu, cu codul format, poartă miniaturizată spre Sistem. Costi Gurgu, Virginia, în CPSF nr. 522 (1995)
vibromat - denumirea unui material În fereastra de vibromat, repetate la nesfârșit, se desfășoară benzi multicolore de portative pline cu armonii clasice, greoaie și rigide. Leonard Oprea, Recviem, în Domenii interzise (1984)
videoastral - sistem care afișează pe un ecran imagini din spațiul cosmic Conectă videoastralul și ecranul din fața lui deveni transparent. Leonard Oprea, Dispariția, în Domenii interzise (1984)
videolaser - sistem de telecomunicații cu afișaj [...] ciborgul a rămas în picioare lângă panoul de comandă prevăzut cu un minuscul ecran fumuriu. Un videolaser, pesemne, pentru menținerea contactului cu părintele meu sau celelalte patrule. Leonard Oprea, Domenii interzise, în Domenii interzise (1984)
videoperfuzor - aparat care injectează imagini video Ține în mână un nou videoperfuzor pentru mine. Al ei este deja înfipt într-o venă a mâinii drepte. George Ceaușu, Om tunzând iarba binară în ograda noastră digitală, în CPSF nr. 556-557 (1998)
videoplasmă - copie identică a unei persoane, efectuată la moment de un aparat numit "videoplastor" De acum înainte, timp de o jumătate de oră posed o videoplasmă care mă copiază perfect.

Privesc această luptă având sentimentul straniu că videoplasma, care mă copiază până în cele mai mici amănunte, este mai bună decât mine.
Alexandru Ungureanu, Artele marțiale moderne, în Almanah Anticipația 1985
videoplastor - aparat care realizează "videoplasme" – copii perfecte ale unei persoane Ne îndreptăm amândoi către videoplastor. Publicul a tăcut. Mă așez în fotoliul din dreapta și las aspiranții să-mi adune părul în smocuri, pentru a face loc electrozilor de iridiu. Când operația este gata, unul dintre ei apasă pe buton. O clipă doar am senzația că stau spate în spate cu mine însumi și că pot vedea acea parte din sală care se află înapoia mea, pe urmă totul revine la normal. Alexandru Ungureanu, Artele marțiale moderne, în Almanah Anticipația 1985
videosonorizor - un tip de interfon cu sistem video atașat [...] comandă ușii exterioare deschiderea, cu ochii pe videosonorizor [...] Ovidiu Petcu, Câmpiile iadului, în Almanah Estival Science Fiction 2007
videoziar - publicație informativă Extras din videoziarul Integral, 13 iulie 2651 Vladimir Colin, Babel (1978)
vidic - referitor la vidul cosmic Unul dintre asteroizii minusculi, să fi tot avut cinci metri în diametru, se apropie neobservat și lovi ușor vehiculul vidic la extremitatea lui inferioară. Alexandru Hertzug, Dincolo de stele (1943)
vidonavă - navă care străbate vidul cosmic După 98 de minute, cei șaptesprezece oameni erau în vidonavă. Alexandru Hertzug, Dincolo de stele (1943)
vinoină - un material Din când în când nota ceva în blocul său, format din foi de vinoină albă, o materie plastică ce înlocuia hârtia de altădată. Avantajul acesteia era că, pe aceeași pagină, puteai să scrii și să faci să dispară cele scrise ori de câte ori doreai. I. M. Ștefan, Radu Nor, Drum printre aștri (1959)
vir - unitate de măsură a vitezei Meteoritul înaintează cu o viteză de 248 viri. (Aci echivalentul terestru este de 11,3 kilometri pe secundă - nota Cibenei). I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
virclub - club de realitate virtuală Libertatea sexuală fără margini, cea de a consuma droguri și cea de a merge la virclub. Voicu Bugariu (Roberto R. Grant), Zeul apatiei (1998)
Cred că știți, virclubul este, ca să zic așa, în parohia noastră. Avem un program nou. Voicu Bugariu, Visul lui Stephen King (2002)
virieni - o rasă extraterestră [...] pasagerii haznalei ăsteia zburătoare [...] s-au acomodat cu ideea că, de bine de rău, sunt ultimii supraviețuitori ai rasei și că, oricum, cu virienii pe urmele lor, zilele le sunt aproape sigur numărate. Silviu Pașol Costinescu, Semnătura, în CPSF nr. 506 (1993)
viseroni - creaturi extraterestre De multe nopți nu mai întâlnise atâția viseroni într-o singură turmă și se gândea că, dacă nu o vor observa, va avea hrană pe săturate. Leonard Oprea, Întâlnirea, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
vistplan - probabil un mijloc de transport Cu ajutorul unui vistplan reuși să atingă marginea sistemului automat de centură. Rodica Bretin, Orașul, în Almanah Anticipația 1984
vitoleni - locuitori ai orașului extraterestru Vitol Originalul opului scris în limba tangheză, limba națională a vitolenilor, a fost tradus la anul 3690 [...] Ilie Ienea, Ard luminile-n Vitol (1937)
vizionor - un mijloc de telecomunicație Vizionorul transmite doar imaginea celui cu care intrăm în legătură, nu realizează și schimbul de bioenergie ce se produce când suntem față în față. Prin intermediul lui putem doar comunica, dar rămânem tot singuri. valANTIm, Sfynxoid pergamentos neidentificat, în CPSF nr. 536 (1996)
vodsky - probabil o băutură Nota particulară o dădeau amănuntele și prietenii se tăvăleau de râs [...] când apartamentul le oferea să aleagă între vodsky și aclateil ca și cum urmau să se decidă pentru președenția Oficiului sau acceptarea premiului Sol Invictus... Vladimir Colin, Babel (1978)
vomb - mijloc de transport aerian extraterestru Pe nesimțite, vombul ajunsese la marginea deșertului și plana acum deasupra unei păduri tinere. Ion Hobana, Tranzacția, în Un fel de spațiu (1988)
vondieni - o rasă extraterestră de pe planeta Vonda Luptând pentru fiecare metru pătrat, vondienii au brăzdat pustiul cu zone fertile. Ion Hobana, Tranzacția, în Un fel de spațiu (1988)
vondiu - o substanță chimică Vondiul extras din adânc le-a îngăduit să creeze focare de căldură dedesubtul fâșiilor de vegetație și să rezolve problema ploilor artificiale. Ion Hobana, Tranzacția, în Un fel de spațiu (1988)
vordi - o zi a săptămânii În miez de iarnă, într-o dimineață geroasă de vordi, doctorul Victor Rammstein se afla în laboratorul său din Strada Chihlimbarului. Florin Pîtea, Telefonia, în Almanah Anticipația 2016
vulvamigdală - un organ mutant La exemplarele de sex feminin se presupune că uterul se află în zona laringiană, iar trompele uterine coboară spre acesta împreună cu trunchiul cerebral, terminându-se în cele două vulvamigdale […] Cristian M. Teodorescu, Mutățeii, în Senzoriada (2014)
vuunzi - o rasă extraterestră de pe planeta Vuundo Tamara Moon îi descoperi pe Vuunzi după câțiva pași. Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z
Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro