Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZS


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
saad - substanță pe bază de amoniac care asigură existența unor creaturi extraterestre Fluviile de saad îi scăldau și-i mângâiau trupul. Sorin Ștefănescu, Zee (1982)
sacger - probabil un fel de raniță Aruncă o privire peste umăr partenerului [...] apoi își saltă sacgerul pe umăr și pornește vioaie spre lucrători. Viorel Pîrligras, Fantastica lume a lui Cristobald, în Almanah Anticipația 1987
sadral - numele unei specii de arbori Soseam în anotimpul fără nume – desprins din curgerea obișnuită a vremii – în care chemarea sadralilor înfloriți se insinua prin văzduhul îmbălsămat de mireasma lor amețitoare. Rodica Bretin, Valea, în Efect holografic (1985)
safiri - plante extraterestre Viseronii se târau printre safirii înalți și stufoși, înghițind lacomi planctonul ionic care plutea în derivă prin pădure. Leonard Oprea, Întâlnirea, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
safiriți - o rasă extraterestră de pe planeta Saphire Brusc conducătorul safiriților scoate un țiuit ascuțit cu terminațiile sale chitinoase și își agită tentaculele devenite sângerii. Balin Feri, Pietre prețioase, în Nautilus online nr. 36 (2011)
sagara - o armă Lama de lumină viorie a sagarei țâșni spre pieptul lui. Rodica Bretin, Noaptea Sanyasinilor, în Efect holografic (1985)
sali - o băutură În cele din urmă m-a invitat să bem un sali.
Era o băutură albastră, aducând cu apa de ocean, ceva mai caldă decât cea servită de soția directorului.
Vasile Băran, Fantasma, în CPSF nr. 412 (1972)
salvian - care aparține planetei Salve Marea salviană înspumată se auzea izbindu-se de dig. George Ricus, Hoțul de paratrăznete (1967)
sambort - o rasă non-umană L-am privit pe cititorul în rune, ce era doar jumătate om – tatăl său fusese un sambort de neam nobil, care își părăsise rasa ca să se însoare cu o femeie, apoi se întorsese cu familia sa printre ai săi; Liviu Radu, O crenguță, în Almanah Anticipația 2014
samiral - un rang militar Naizo fu impresionat de statura lui impresionantă – tipul era mai înalt decât el cu un cap și jumătate –, de părul perfect alb, ce încadra o figură cu trăsături ferme, exprimând voință și hotărâre de nestrămutat, dar mai ales de uniforma acestuia cu însemnele gradului de samiral. Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
sarcofor - dispozitiv care permite o stare de viață latentă Trudorgul ștergea cu grijă fața solzoasă a comandantului instalat în sarcoforul său.

Comandantul își va continua transa informativă în sarcofor.
Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
satali - o rasă extraterestră Oamenii s-au împrăștiat ca și furnicile în galaxie cu viteze mult superioare luminii. În timp de câteva sute de ani au fost descoperite o mulțime de rase, unele exotice precum satalii, cu corpurile lor diafane și atât de sensibili la undele mentale, [...] Cătălin Hidegcuti, Anul 10000, în sferaonline.ro (2010)
saturnițiu - un material Mânuise arme nemaivăzute, disprețuise aur, nestemate, giuvaeruri de saturnițiu. Dănuț Ungureanu, Ultimul mesaj e veșnicia, în Alte țărmuri (2009)
saxtral - un instrument muzical Acum, ritmuri abia sugerate susțineau cu tandrețe feminină improvizația sofisticată a saxtralului. Leonard Oprea, Flash-back: "Izgonirea din rai", în Domenii interzise (1984)
scfintă - o armă extraterestră Scfinta – arma de care nu scapă nimeni... o jumătate de oră. Apără, nerăpind libertatea dușmanului decât atât cât să se-ndepărteze îndeajuns allanul. Mihnea Columbeanu, * * * , în Almanah Science Fiction 2007
secretomat - aparat de înregistrare securizat Moleculele fine ale secretomatului înregistrează jurnalul de bord și ideile pe care le avansează Urun. Horia Aramă, Verde Aixa (1976)
sedrină - denumirea unui drog De când ultravioletele au ajuns să sintetizeze sedrina în toate plantele de pe Terra, schimbarea s-a produs lent. Lucian Mareș, Sedrina, în sferaonline.ro (2003)
selați - o rasă extraterestră Eu sunt kimbal. Alții erau katori, selați... Liviu Radu, Invazia de după alegeri, în Helion nr. 4/1994
sendocolă - o plantă oleaginoasă Sendocolele, în schimb, au crescut incredibil de mult. Boabele sunt acum cât unghia și par tare zemoase... O să avem ulei mult. -Daniel Cristian Dumitru, Săptămâna orbilor, în 467 nr. 7-12, 1990
sensibilograf - un aparat neidentificat mai îndeaproape Reușise să pună la punct Sensibilograful și Cinemafonosensul folosite pe hidroavionul Pescărușul Albastru Radu Theodoru, Țara făgăduinței (1975)
sensong - o melodie extrem de senzuală Îmi simt sângele ridicându-se-n mine până-n vârful vârfurilor și sensongul explodează în aerul din jur. Michael Haulică, Madia Mangalena, în JSF nr. 66 (1994)
Sensongul crește, devine, urcă amplificat de senzațiile băieților.
Michael Haulică, Motocentaurii dorm singuri, în JSF nr. 69 (1994)
senzo - probabil un drog – Vrei “senzo”? Vrei clipuri? Dănuț Ungureanu, Așteptând în Ghermana (1993)
senzocaptor - care captează și înregistrează senzații Mutantul își desprinse de la gât amuleta senzocaptoare și trecu pe după gâtul pământeanului șnurul de care era atârnată. George Ceaușu, Ochiul de sticlă, în O planetă numită anticipație (1985)
Nișa senzocaptoare de la tâmplă. George Ceaușu, Un prieten de pe Gensuym, în Povestiri ciberrobotice (1985)
senzoriadă - epopee a senzorilor (cu trimitere la Ciberiada lui Stanislaw Lem) [titlu] Cristian M. Teodorescu, Senzoriada, în Helion online nr. 9/2011
servidot - probabil un aparat de semnalizare [...] Q e departe, s-a pierdut dincolo de colinele împădurite, dovadă că becul roșu clipește anemic și rar pe servidotul ce-i atârnă în mână. Viorel Pîrligras, Fantastica lume a lui Cristobald, în Almanah Anticipația 1987
servobufet - bufet automat Omule din viitor, i se adresă apoi lui Clir, arată-ne minunile servobufetului din secolul XXVI! Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
setha - o băutură – Puțină setha, consiliere ? [...] Își apleca lujerul mlădios pentru a turna lichidul în cești. Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
sexant - organism artificial utilizat pentru sex […] sexul e o necesitate indecentă, care trebuie rezolvată în mod decent. Un sexant e o astfel de modalitate, fabricată în manufacturile geneticii rapide. Dănuț Ungureanu, Așteptând în Ghermana (1993)
sfaar - sistem complex de jocuri electronice Iar eu, care mă știam iubit, care plecam cu prietena la videotecă și la sfaar * [...].

* = sistem de jocuri electronice care oferă satisfacții logice, sentimentale și erotice. (n.a.). [notă de subsol]
Mircea Liviu Goga, Visează Gnow-ul, în Clubul SF nr. 05 (1990)
sferobil - un mijloc de transport Urcă în sferobilul Administrației și ceru să fie dus în Marea Sală a Gospodăriei. Abia apăsă pe butoane că bolidul porni să alunece prin tunelurile ce duceau la destinație. Gheorghe Păun, Elegie, în Sfera paralelă (1984)
sferocar - un mijloc de transport aerian Sferocarul plutea lin deasupra șoselei din sticlă mimetică [...] Ion Ilie Iosif, Pulberea dielectrică, în Întâmplări din veacul XXI (1974)
sferonavă - un tip de navă spațială Centrul metagalactic, însăși această supremă instituție a Cosmosului, a reclamat-o pentru a o transforma în energosoloxpren pentru nevoile noilor nave supraluminice și trimisese spre periferia dreaptă a Andromedei M4 mai multe sferonave SPAX pentru a o transporta în Vechea Galaxie. Mihai Moraru, S-a pierdut o stea, în CPSF nr. 346 (1969)
sfrilină - unitate de măsură spațio-temporală Dacă ai reparat într-adevăr rabla, în câteva sfriline – e o măsură spațio-temporală – ai și ajuns în secolul XXVII. Adrian Rogoz, Fuga în spațiu-timp, în Prețul secant al genunii (1974)
s'haell - un drog euforic S'haell-ul scotea aburi oranj din măștile argintate ale recipientelor de pe o masă. Cotizo Draia, Obsesie finală, în Helion nr. 2/1994
sharonieni - locuitorii planetei Sharon, urmași ai primilor coloniști pământeni Iar sharonienii, încredințați că pericolul ce le amenința civilizația era la fel de îndepărtat ca sfârșitul galaxiei, nu înțelegeau nici acum – când ireparabilul se produsese – logica fatalității care îi lovea. Rodica Bretin, Jucăria, în Efect holografic (1985)
shedaeni - o rasă extraterestră de pe planeta Sheda Pentru shedaeni, noi eram ființele inferioare. Dorin Davideanu, Vânătorii, în Helion nr. 4/1987 (apoi în Almanah Anticipația 1989)
shidizu - o rasă extraterestră cu proprietăți mimetice deosebite Shidizu fuseseră respinși dincolo de sateliții lui Jupiter, comițând în colonii atrocități de neimaginat. Dănuț Ungureanu, Dragostea la căpușe, în Antologia science-fiction Nemira '94
shu - mantie personalizată pe care purtătorul o aude subliminal, ca o voce Shu era ceea ce orice copil kyrallian învăța să stăpânească încă din primii ani: conviețuirea cu propriul veșmânt, impregnat cu o colonie minusculă de ciuperci, domesticite de generații și prăsite cu grijă între firele vegetale din care era țesută mantia. Dan Doboș, Blestemul Abației (2003)
sicor - păsări purpurii gigantice ce se transformă în pești cu solzi de aramă Am urmărit mișcările sincronizate ale sicorilor – supunându-se unui ritual misterios – până la lăsarea serii, când am fost acaparați de spectacolul formelor fosforescente, vizibile pe ambii versanți ai Văii; Rodica Bretin, Valea, în Efect holografic (1985)
siderantrop - denumire dată de pământeni unei rase extraterestre – Ființe raționale subacvatice! E clar! Ființe raționale!... Asta-i!
Da! Siderantropi! ripostă Sinii Teci.
Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 177 (1962)
siderosaxal - un instrument muzical Purtată de țipătul răgușit al unui sidersaxal, o lumină violacee izbucnește de undeva, din dreapta. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
sifler - probabil un accesoriu la computer Mă aflam într-o sală publică de lectură și mă chinuiam să accesez o cale străveche de acces într-o memorie auxiliară a Compului, când siflerul de la terminalul la care lucram mi-a atras atenția că e vorba despre un drum protejat. Aurel Cărășel, Mitologii selenare literare, în CPSF nr. 558-559 (1998)
SIHADA - o boală SIHADA (Sindromul Imuno-Hipnotic Accentuat Degenerativ de Alimentație) a fost o maladie care a făcut ravagii prin anii ’40. Michael Haulică, SIHADA (1987)
sikkor - o formulă de adresare Te simți pregătit, sau ai vrea să te odihnești, lângă... sikkor, i-am sugerat, arătându-i-l pe Jack. Val Antim, Sufletele nu se înalță la cer, în CPSF nr. 556-557 (1998)
silicolit - denumirea unui material [...] urca apoi în fugă scările până la cupola perfect transparentă din silicolit, ce domina observatorul [...] Ovidiu Șurianu, S-a născut un munte, în Pe lungimea de unda a Cosmosului (1967)
siliconin - denumirea unui material Obrazul smead al feței, cu sprâncene negre frumos arcuite, odihnea pe perna albastră, spongioasă, de siliconin *.

* Nume imaginar atribuit unui material ușor (masă plastică silico-organică) preparat din nisip, apă și cărbune (n.a.). [notă de subsol]
Max Solomon, Atentat în infraroșu, în CPSF nr. 152 (1961)
silicopren - o substanță Printre măsurile de securitate ale acestei construcții s-a inclus și silicoprenul.
[…] Silicopren? Substanță chimică lichidă, de culoare lăptoasă, care se solidifică după 30 de minute în contact cu aerul.
Romulus Bărbulescu, Catharsis (1983)
siliu - denumirea unui material Apoi hublourile de siliu s-au ridicat și au lăsat deschisă vederii o panoramă nemărginită de nisip sterp. Mihail Grămescu, Nike, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
Irsul își ținea șaltărul îndreptat spre mine, dar când m-am întors și mi-a văzut adevărata față s-a tras înapoi, gata-gata să iasă din spațiul de luptă, așa că dintr-o singură zvâcnitură am lansat spalda care i s-a înfipt în piept făcându-i sângele negru și gros să țâșnească, mânjind siliul albastru și străveziu al cupolei. Mihail Grămescu, Nike, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
Spulberă hubloul de siliu. Mihail Grămescu, Umbra tigrului, în Întâmplări dintr-un univers al păcii (1987)
simbiorganite - organisme simbiotice (?) Mamma Kappa îl dă jos de pe cămilă, dintre cocoașele unde era blocat de simbiorganitele care-l hrăniseră în tot acești ani [...] Cristian M. Teodorescu, Basme africane, în Senzoriada (2014)
similorg - tip de robot Crâmpeie de informații despre prima misiune intergalactică cu roboți (similorgi), constituiau acuma o poveste. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
sim-medic (simm) - persoană sau dispozitiv care oferă servicii medicale contra cost Dacă ar fi avut bani, s-ar fi dus la sim-medic. Dar simmii erau costisitori, mai costisitori decât persorii. Radu Pavel Gheo, Ziua verde a lui Percival, în Almanah Anticipația 1996
simorg - o creatură zburătoare Auzi un fâlfâit greu de aripi și țipete ascuțite care sfâșiau albul văzduhului: cerul se întunecă la trecerea stolului de simorgi, deși, simțindu-i prezența, zburau la mare înălțime, ocolind primejdioasa vecinătate. Rodica Bretin, Lumea Wurilor, în Efect holografic (1985)
simpavit - un material Dintr-o nișă cu echipament, am scos o salopetă cu încălzire interioară din fire de simpavit. Corneliu Omescu, Planeta fără memorie (1978)
sinapod - organul unei creaturi extraterestre Nepăsător, hăpăia planctonul ionic, vâslind stângaci cu sinapodele proaspăt înmugurite. Leonard Oprea, Întâlnirea, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
sincronograf - aparat de sincronizare a vitezei Sincronograful potrivi viteza navei după cea a satelitului și, curând, fusul și sfera înaintau paralel, într-o desăvârșită aliniere. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
sineportor - vehicul aerian Sineportorul îl aștepta răbdător. Daniel Cristian Dumitru, Săptămâna orbilor, în 467 nr. 7-12, 1990
sinox - o formulă de salut Sinox! mă salută el, cu zâmbetul care mie îmi era familiar [...] Val Antim, Sufletele nu se înalță la cer, în CPSF nr. 556-557 (1998)
sinplast - denumirea unui material [...] se aflau într-o sferă destul de mare, presurizată, căptușită cu un strat moale de sinplast. Cotizo Draia, Pariu pe "Văduva Neagră", în Nautilus nr. 1/1992
sinsimsemsid - o limbă a viitorului Eu aș prefera să discutăm în sinsimsemsid, dar tu n-ai de unde s-o cunoști. [...] O abreviere:sintaxă-simplificată-semantică-siderală... Adrian Rogoz, Fugă în spațiu-timp, în CPSF nr. 269 (1966)
sintaformacus - aparat care furnizează diverse măsurători și date științifice LTJB-3 era echipat cu un sintaformacus. Acest aparat complex mai îndeplinea, în afară de funcțiile formacusului, încă una: răspundea pilotului de cosmonavă la întrebări stereotipe, dându-i datele aparatelor de telemăsură aflate în spatele său, fără ca el să fie nevoit să se întoarcă pentru a face citirea. Horia Matei și Florin Petrescu, Expediția "Zero K", în CPSF nr. 167 (1961)
sinton - o particulă elementară [...] comunicațiile cu ajutorul particulelor de sintoni ajung instantaneu în orice colț al Universului... Corneliu Omescu, Planeta fără memorie (1978)
sintroculoare - probabil artere de circulație Înfățișarea Orașului fiind peste aceeași – turnurile-clădiri se intersectau pe traiectorii oblice, părând gata să se prăbușească peste păienjenișul sintroculoarelor suspendate – locuitorii pierduseră obiceiul de a se deplasa pe distanțe mari, așa încât arterele de circulație erau pustii și nu-l împiedică nimeni să ajungă la aeroport. Rodica Bretin, Orașul, în Almanah Anticipația 1984
sionit - probabil o piatră prețioasă Denebianul nu venise din întâmplare la masa lui: colierul din sionit era identic cu cel pe care-l purta. Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
siren - o băutură alcoolică În siren procentul de alcool e redus la jumătate față de tripmahart. Leonard Oprea, Flash-back: "Izgonirea din rai", în Domenii interzise (1984)
Sorb încet gremonul din cupa aromată cu siren. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
siriupari - o rasă extraterestră Ce nu face corpul de elită al siriuparilor – cei care trăiesc prin voința și mila divină a stăpânilor – singurul corp expediționar specializat în stabilirea contactelor extrasiriusene. Leonard Oprea, Pădurea, în Domenii interzise (1984)
sistcola - o băutură Cer sferei o cutie de sistcola. Brațul metalic îmi pune băutura pe măsuța de lângă perete. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
sivenian - care provine de pe planeta Sivena Hologramele siveniene nu lipseau în clipa asta din nici un cămin de pe Terra. Rodica Bretin, Efect holografic, în Efect holografic (1985)
sixieni - o rasă extraterestră – Sixieni, denebieni, xyodlarți... Stăpânii de azi ai metagalaxiei ! Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
sixtieni - o rasă extraterestră de pe planeta Six Nu mai avură însa norocul să descopere nici o urmă a civilizației sixtiene. Mihnea Moisescu, Copleșitoarea amintire, în CPSF nr. 309 (1967)
sked - un tip de card de credit Am introdus skedul și am tastat codul. Val Antim, Sufletele nu se înalță la cer, în CPSF nr. 556-557 (1998)
skreper - un mijloc de transport asemănător unui elevator Intră într-un skreper urban. Modulele astea translucide, din ultima generație de transport, erau mai avantajoase decât bit-max-urile industriale. În zece minute putea coborî și urca silențios și în deplină siguranță, 500 de niveluri. Aurelius Belei, Techno-System, în Almanah Anticipația 1995
smismau - un joc Smismaul e un joc ce ne place tuturora. Are reguli mai elastice decât șahul și e plin de surprize. [...] pentru că teoreticianul jocului era japonez, Mitsuri Smismau - ansamblul de reguli și formule a căpătat numele lui. Camil Baciu, "Met...", în CPSF nr. 231 (1964)
soal - unitate de măsură a timpului – Vă atrag atenția că nu mai putem rămâne decât doi soali, spuse Tem To. După aceea mai avem oxigen exact pentru întoarcerea la rachetă.

Soal – submultiplu al alului, echivalent cu 78 minute terestre. (n. a.) [notă de subsol]
Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
socatobon - un titlu nobiliar Pe de o parte, retragerea decorațiilor nu presupune automat și retragerea titlului de socatobon, care, între noi fie vorba, e mai mult onorific. Vladimir Colin, Dincolo de zidul de neon (1968)
solargent - unitate monetară Nu uita că am adunat solargent cu solargent ca să putem închiria sicriul ăsta zburător. Leonard Oprea, Întâlnirea, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
Nu am prea muți solargenți la mine [...]. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
solarie - o plantă albăstrie cu flori galbene Solariile – flori, miresmate, involte și acoperite de un polen, strălucitor în lumina soarelui, și fosforescent-auriu în cursul nopții, dădeau într-adevăr un rod minunat [...] Viorica Huber, Taina Sfinxului de pe Marte (1967)
solenaut - o rasă extraterestră de pe planeta Solena Solenautul își extinse aura termică: gândea și el. George Ceaușu, Înstelata aventură (1987)
somak - un sport [...] văzură un mic labirint cu geometrie variabilă, din butoaie, pentru sportul tradițional al jupiterienilor, somakul [...] Ioan Groșan, Epopeea spațială 2084 (2002)
sonex - aparat de receptare a sunetului Te-am urmărit cu sonexul. Un aparat de receptare a sunetului. [...] nu era decât un fel de diapazon de dimensiuni mari prevăzut cu un sincro-vibrator și un teleecran. Vasile Băran, Fantasma, în CPSF nr. 412 (1972)
sonotron - un dispozitiv audio În membranele sonotronului se auzise un zgomot. Andrei Vidraru, Sacrificiul, în CPSF nr. 452 (1973)
sordinnieni - o rasă extraterestră de pe planeta Sordinnia Fetele pe care le-am trimis acolo au o grămadă de clienți. Sordinnienii stau la coadă, dacă vă vine să credeți. Liviu Radu, Trip-tic (1999)
soriene - o rasă extraterestră […] sorienele – par a fi unisexuate – au acceptat schimbul de informații cu lumile raționale galactice, dar nu și-au părăsit niciodată planeta, nu au adoptat nimic din tehnica lumilor cu care vin în contact. Tudor Negoiță, Când zeii conspiră (1991)
spaldă - denumirea unei arme Irsul își ținea șaltărul îndreptat spre mine, dar când m-am întors și mi-a văzut adevărata față s-atras înapoi, gata-gata să iasă din spațiul de luptă, așa că dintr-o singură zvâcnitură am lansat spalda care i s-a înfipt în piept făcându-i sângele negru și gros să țâșnească, mânjind siliul albastru și străveziu al cupolei. [...] Mi-am smuls spalda din pieptul Irsului, întrezărindu-i zâmbetul rece în care toți Irșii trăiesc și mor. Mihail Grămescu, Nike, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
Spaldele explodează în trupul Trădătorului, sfârtecând. Mihail Grămescu, Umbra tigrului, în Întâmplări dintr-un univers al păcii (1987)
spațiofor - persoană cu rol de hardware uman […] îi arătă el spațioforul scheletic care, intubat, cateterizat, sondat și învelit în pseudopode vegetale mixate cu receptori nervoși, plutea în bazinul translucid din mijlocul camerei […] Sebastian A. Corn, Adrenergic!, în JSF nr. 89-90 (1994)
spațiometru - instrument de măsură a distanței parcurse [...] spațiometrul indica cu precizie că distanța pe care o străbătuse era doar de paisprezece kilometri. Mihnea Moisescu, Comoara astronauților (1976)
spicoremă - acronim din sistem de pierdere a contactului cu realitatea materială În jurul și în interiorul fotoliului mi-am instalat sistemele preferate, clasice și moderne, de pierdere a contactului cu realitatea materială sau, pe scurt, spicorema. Leonard Oprea, Moartea unui crimsingals, în Domenii interzise (1984)
spinozal - aparat care înregistrează evenimente preistorice În "Spinozal", cum a fost numit aparatul de preistorie, în cinstea filozofului Baruch, a rămas înregistrată și clipa în care marele urangutan, strămoșul nostru, prinzând un purice în blana lui creață, pe piept, și ducându-l între dinți, l-a spart cu un sunet de scobitoare frântă. Tudor Arghezi, În preistorie, în Tablete din țara de Kuty (1933)
spint - o probabilitate minimă – Daddy Blue, ai nimerit spintul !*

* – o probabilitate de 1 la 109. [notă de subsol]
Alexandru Ungureanu, Scrisoare din Hipercubul 14, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
spirali - o rasă extraterestră de pe planeta Spiros Spiralii se întrecuseră pe ei înșiși. Horia Aramă, Moartea păsării-săgeată, în Moartea păsării-săgeată (1966)
spiralit - un element chimic Singurul rezultat pozitiv era izolarea unui element necunoscut pe Pământ, pe care l-am numit spiralit. Horia Aramă, Moartea păsării-săgeată, în Moartea păsării-săgeată (1966)
spral - o rasă extraterestră [...] rămase încordat, cu ochii ațintiți spre antenele fremătătoare ale spralilor, pe care șiruri de mici pene colorate, înfipte vertical, își jucau cu înfrigurare simbolurile unui limbaj ce nu-i mai era de multă vreme străin. Mircea Opriță, Transferatul, în Semnul licornului (1980)
stafilogen - o creatură extraterestră Gușa de anacrodon, xerii cei crocanți, aripioarele de stafilogeni erau tot atâtea tentații. Michael Haulică, SIHADA (1987)
standard - unitate monetară Aici, în întuneric, de-abia dacă se mai pot vedea un fel de fâșii ca de voal, dobândind consistență la trecerea prin dreptul câte unei lămpi și parcă volatilizându-se în porțiunile cele mai întunecate ale culoarelor, până la a dispărea cu totul, dezvăluindu-i goliciunea reală a trupului (70.000 standarzi, preț compatibil, deși, cu o asemenea anatomie...). Mihnea Columbeanu, Mercuria, în CPSF nr. 497 (1993)
statogir, turbogir, plasmogir - aparate de zbor De sus coboară ceva cu gir la sfârșit: statogir, turbogir, plasmogir. Mircea Opriță, Argonautica (1980)
stelmobil - mijloc de transport Gata, înscrieți-vă la schimbarea electromobilelor în stelmobile. Gheorghe Păun, Jungla finală, în Sfera paralelă (1984)
stelon - o particulă elementară – Fraților, într-o lună-două vom avea butelii cu steloni. [...] Gata, înscrieți-vă la schimbarea electromobilelor pe stelmobile.[...]
"Steloni, ce sunt ăia steloni ?" întreba o soție de academician. [...] "Niște particule elementare care nu trec prin metale.[...]"
Gheorghe Păun, Jungla finală, în Sfera paralelă (1984)
stelonică - știința particulelor de energie denumite steloni V-am auzit vorbind despre congresul de stelonică și mi-am amintit că v-am văzut la televizor. Gheorghe Păun, Jungla finală, în Sfera paralelă (1984)
stenolimbă - limbă restrânsă, condensată Lu învățase iute limba, fiind vorba de o stenolimbă care era urmarea, vechiului grai mondial al Pământului. Sergiu Fărcășan (Crișan Făgerașu), O iubire din anul 41042, în CPSF nr. 84 (1958)
stereoteleviziune - televiziune interplanetară Cei mai iscusiți reporteri răscoliseră timp de o lună de zile planetele și sateliții locuiți, se încheiaseră rămășaguri și canalele stereocosmoviziunii fuseseră ocupate de mesajele agențiilor interplanetare […] Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
stil - unitate monetară – Aș dori să cunosc tariful...
– Același în toate cazurile: 99 de stili și 87 de centostili.
– Atunci, o garsonieră, dacă sunteți amabilă...
Mihnea Columbeanu, Eternul purgatoriu, în Almanah Anticipația 1988
stilaser - instrument de inscripționat [...] observă pe ecran cum se mărește un detaliu aflat pe modul: pe o placă inox recunoscu grafia lui Mooneye care înscrisese grăbit cu stilaserul. Adrian Rogoz, Prețul secant al genunii (1974)
stirobor - denumirea unui material O peliculă lucioasă de stirobor îmbrăca toate contururile, protejând aparatele de condens. Cotizo Draia, Pariu pe "Văduva Neagră", în Nautilus nr. 1/1992
stratodină - mijloc de transport aerian Stratodina te-a lăsat la o stație de teleportare, veche, demodată, folosită poate doar de amatorii de senzații tari. Cotizo Draia, Un tablou de Hatshepsut, în Almanah Science Fiction 2007
strawn - o ființă imaginară extraterestră Strawnii păreau puternici și foarte mulți [...] Cotizo Draia, Vânătorul de strawni, în Helion sep-oct 1989
strol - o creatură monstruoasă – Ați văzut strolul? V-a plăcut? Baba dădea semne de mândrie și respect față de monstruozitatea care tocmai trecuse. Traian Bădulescu, Dincolo de plopi, în CPSF nr. 578 (2005)
styxinfern - o specie extraterestră Styxinfernii – de fapt, i-am botezat așa după crunta ceartă cu scumpa mea logodnică – sunt ființe raționale, chiar foarte inteligente. Cristian-Ermei Popescu, Styxinfernii, în CPSF nr. 449 (1973)
subtax - mijloc de transport subteran [...] s-a pomenit pe peronul subteran de la ieșire, prin fața căruia se perindau în șir continuu sferele opace ale subtaxturilor automate, cu fanta de acces deschisă. Mihnea Columbeanu, Eternul purgatoriu, în Almanah Anticipația 1988
superchimie - chimia elementelor chimice supergrele Rând pe rând, noile elemente dobândesc personalitate, capătă proprietăți determinate, greutate atomică, număr de ordine și un loc bine definit în tabel. Sunt botezate: elemente supergrele. Și, într-adevăr, sunt stabile. Se naște o nouă ramură: superchimia. Gheorghe Săsărman, Proba tăcerii, în CPSF nr. 246 (1965)
supercomprimator - aparat care comprimă aerul extrem de mult Prin împrejurimile orașului o echipă de cercetători experimenta un aparat nou, un așa-numit „supercomprimator de aer". [...]
Denumirea n-are de altfel nici o importanță. Este vorba despre un dispozitiv care acționează cu ajutorul unor radiații recent descoperite, având capacitatea să ordoneze mișcările neregulate ale moleculelor de aer și totodată să mărească forța de atracție dintre acestea. Se realizează, ca atare, pe un spațiu limitat, o masă de aer ultradensă, aproape solidă, cu însușiri deosebite față de cele ale aerului gazos.
Radu Nor, Zidul invizibil, în Mister în zece ipostaze (1971)
superlongnavă - un tip de navă spațială Cu superlongnava iei un avans serios față de navele actuale. Mircea Opriță, Argonautica (1980)
superlumnavă - navă spațială superluminică Superlumnava părăsi zona ultimei galaxii și pătrunse în regiunea, practic vidă, ce înconjura Metagalaxia. Ion Mînzatu, Zidul metacosmic, în CPSF nr. 191 (1962)
Iată însă că acum trăiesc pe bordul acestei superlumnave, cum ați botezat-o, și care mi-a făcut țăndări toate convingerile mele dinainte. Ion Mînzatu, Chemarea nesfârșitului (1963)
superplastiton - un material Știi, am crescut în compania unei doici din superplastiton și am studiat prin videofon. Marian Mihai, Într-o zi, cândva..., în CPSF nr. 578 (2005)
suplicitari - o rasă extraterestră E un mutant din rasa suplicitarilor. Victor Martin, Partidul de export (2004)
supratranslaser - un tip de laser Nădăjduia că supratranslaserul său va putea "sparge", cât de cât, centura de perturbații. Mihnea Moisescu, Copleșitoarea amintire, în CPSF nr. 309 (1967)
syrieni - o rasă extraterestră din sistemul Sirius Syrienii ! Iată-i în starea de repaus! Au și mâini sub aripi. Alexandru Hertzug, Dincolo de stele (1943)
Ș

șaltăr - denumirea unei arme Irsul își ținea șaltărul îndreptat spre mine, dar când m-am întors și mi-a văzut adevărata față s-atras înapoi, gata-gata să iasă din spațiul de luptă, așa că dintr-o singură zvâcnitură am lansat spalda care i s-a înfipt în piept făcându-i sângele negru și gros să țâșnească, mânjind siliul albastru și străveziu al cupolei. Mihail Grămescu, Nike, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
Întind înainte șaltărul, luând poziția de atac. Mihail Grămescu, Umbra tigrului, în Întâmplări dintr-un univers al păcii (1987)
șampananas, șampanason - numele unor băuturi Tresări când îl văzu, scăpă cupa, șampanasonul se împrăștie pe așternutul curat, pătându-l maroniu, ca sângele uscat...

Un pahar înalt, din cristal, cu fațete sinilii, răsturnat pe masă, șampananas gălbuie scurgându-se din el, băltind pe fața de masă […]
Liviu Radu, Trip-tic (1999)
șiper - o armă energetică Ridică șiperul și spulberă un cap răsărit în spatele tranșeei inamice. Mihail Grămescu, Monumentul eroului etern, în CPSF nr. 498 (1993)
șuntre, cârmârțani, pogheboaie - obiecte neidentificate mai îndeaproape Clapauțius și Trurl [...] își petrecură primii ani jucându-se prin țărână, meșterind întâi roboței, apoi maimuței, clapacioace, șuntre, cârmârțani, pestilenți și pogheboaie. Cristian M. Teodorescu, Senzoriada, în Helion online nr. 9/2011
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZOrice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro