Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZR


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
rachetobuz - un mijloc de transport După o zi, scurtase termenul la jumătate, iar într-a doua, decise să plece cu primul rachetobuz. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
rachetopter - vehicul aerian – Dacă dorești să te plimbi, oceanologul zâmbi reținut, îți ofer un nou tip de rachetopter. Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 177 (1962)
radioastral - aparat care emite și recepționează mesaje din spațiu O dată ajuns în laborator, după ce am oprit funcționarea lui K-4, mi-am îndreptat atenția, ca de obicei, spre tabloul de comandă al radioastralului.

RADIOASTRAL - aparat de emisie-recepție automată. Se folosește pentru emiterea și recepționarea mesajelor din cosmos. (N. A.) [notă de subsol]
Ion Mînzatu, Paradoxala aventură, în CPSF nr. 90 (1958)
Cabina s-a făcut țăndări, laolaltă cu radioastralul. Romulus Bărbulescu și George Anania, Planeta umbrelor albastre, în CPSF nr. 356 (1969)
radiocomb - un aparat de telecomunicații Dis-de-dimineață am vorbit cu el prin radiocomb. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
radiolită - o substanță chimică Fuma țigări cu radiolită care o făceau mai fosforescentă decât un licurici [...]. Dănuț Ungureanu, Zbor de pe muntele liniștit, în CPSF nr. 467 (1990)
reactopter - un mijloc de transport aerian Câțiva piloți ai reactopterelor care zburau deasupra convoiului înregistrară uimiți fenomenul. Adrian Rogoz, Altarul zeilor stohastici, în Prețul secant al genunii (1974)
redspațium - aparat care reduce spațiul Pe vremuri fusesem un funcționar eminent la N.A.S.A. Atunci am reușit să-mi construiesc redspațiumul. Constantin Săplăcan, Redspațiumul, în CPSF nr. 449 (1973)
reduntostop - aparat care combate supraredundanța Supraredundanții sunt inamici publici. Împotriva lor trebuie să luptăm cu vigilență și intransigență, cu hotărâre și tenacitate. Dar cum? Demascându-i și combătându-i. Reduntostopul meu– și Octavian Darie făcu un gest grațios cu mâna, înclinându-se ușor în fața cutiei de pe raft– slujește tocmai acestui țel. Ovidiu Rîureanu, Reduntostopul, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
remă - o creatură extraterestră Rema era o aglomerare ciudată de materie vie foarte asemănătoare unui uriaș receptor nervos, nediferențiat. Cotizo Draia, Vânătorul de strawni, în Helion sep-oct 1989
remolin - o substanță Sursa de particule rapide este acum placa incandescentă de remolin, care emite fascicolul fotonic. Radu Nor și I. M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
resdi - o zi a săptămânii […] resdi inventatorul încercă în fel și chip […] să conecteze o mașină de scris la telefon. Florin Pîtea, Telefonia, în Almanah Anticipația 2016
reticulosistem - un tip de spațiu virtual Brokerii burselor probabil că făceau deja un tapaj asurzitor pe toate liniile radio și telefonice, prin faxuri și prin reticulosistem, în emisiunile tv și pe canalele nVOX. Sebastian A. Corn, Adrenergic!, în JSF nr. 89-90 (1994)
Retinazin - o substanță care acoperă necesarul de alimente și de lichide al unui individ numai cu câteva zeci de grame Voi, cei flămânzi, și voi, cei însetați, cumpărați Retinazin, alimentul tot atât de sățios ca și această Mașină ! Alexandru Ungureanu, Marele prag (1984)
retrobiogen - substanță care permite călătoria în trecut Stimulentul meu, pe care l-am numit retrobiogen, te poate muta în trecutul dorit, în funcție numai de doză. Victor Kernbach, Oglinzile paralele, în Povestiri ciudate (1967)
retrostimulină - o substanță Se descoperiseră procedee hormonale și enzimatice de sinteză (antihormoni și retrostimuline), care permiteau „grefarea", la o anumită vârstă propice, a unei noi tinereți. Romulus Dinu, Viața pendulară, în Dintr-o lume congelată (1980)
reversonit - material care produce inversarea fluxului temporal Simultan, Tom învălui întreaga astronavă în câmpul creat de "reversonit", după excitarea acestuia cu un sistem de fascicole laser. Marcel Luca, Imposibila revedere, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
rewzieni - o rasă de pe planeta Rewz Te consideri cumva rewziană? Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
rhumbi - o rasă extraterestră Dincolo de peretele transparent care împarte sala în două, rhumbii apar unul câte unul din tunel, plutind încet, la un metru de podea, iar stomacul începe să mi se revolte la vederea acelor aglomerări haotice de materie organică verde-albăstruie, protejate de sfere transparente din care iese câte un mănunchi de tentacule subțiri și lungi. Daniel Haiduc, Întâlnire cu rhumbii, în Xenos (2014)
roar - o creatură extraterestră Fulgerul colorat țâșnise din spatele stâncii negre, înainte ca roarul să piară printre trunchiurile albastre. Mela avu timpul să vadă blana roșie cu cercuri galbene a animalului surprins de ivirea lor. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
roboambiental - sistem automat de control și reglare a diverși parametri Încastrată pe jumătate în perete, deasupra noptierei de lângă pat, se află semisfera prin care pot lua legătura cu roboambientalul camerei. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
roborg - tip de robot 532 01 01 Chiwawa, ființă rațională din Warga Doy-Tchi, Antonn Swen, ființă rațională din Solorion-Mars, Compor 35, roborg seria 235 (Tau made) și Fred, trudorg independent, formează echipajul mixt al transforului luminos Essayah pentru zona a treia perilacteică, spunea înregistrarea inițială. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
robotină - robot de gen feminin Să avem o planetă unde să trăim fericiți și să ne înmulțim cu robotinele noastre! Mircea Opriță, Argonautica (1980)
robotism - acțiune specifică roboților – Dar ce făceau [roboții]?
– Prostii… Robotisme… Știți dumneavoastră.
Ioan Groșan, Epopeea spațială 2084 (2002)
robotom - robot extraterestru construit pentru interacțiunea cu oamenii Robotomul. E creația mea... Acolo la bază... Mândria mea... dacă-mi dați voie. Romulus Dinu, Proximalul, în CPSF nr. 390 (1971)
robovox - un tip de robot vorbitor Cibena, "robovoxul" cu care călătoresc, spune că imprudența mea este cauza principală a accidentului produs. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
romeclagron - combină agricolă complexă În curte, păianjeni gigantici cu picioarele strânse sub ei, aliniați perfect, zac la umbra unor copaci stufoși; după prezența plugurilor, grapelor, bănuiesc că sunt combine agricole sofisticate. A, da. Mi-am adus aminte. Ne-au fost prezentate în filmele centrului de documentare al batalionului. Se numesc romeclagroane. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
roni - o populație umană Cândva, triburile cutezaseră să vină în Coline, năzuind la focul și adăposturile ronilor. Rodica Bretin, Lumea lui Hind (1998)
roterodat - o funcție socială Roterodații nu-și mai încăpeau în piele. Făcuseră rost de două sulițe și mă păzeau ca pe ochii din cap. Vladimir Colin, Dincolo de zidul de neon (1968)
rotopo - o băutură Am băut rotopo cu gheață și am admirat apusul stelei Aida într-o intensă strălucire verde [...] Ruxandra Andrian, Arconax, în Almanahul România literară 1987
ruaii - o rasă extraterestră Vino și îți voi face cunoștință cu ruaiiii (în manuale sunt numiți altfel, printr-o formulă inventată, dar eu prefer să-i numesc așa, cum își spun ei înșiși; cuvântul ruaii imită cât de cât oftatul gutural prin care își desemnează rasa). Bogdan Ivan, Lumea ruaiiilor, în La orizont această constelație (1990)
rubion - o substanță Obiectul încântării sale nu-i decât un far cosmic! Un tub umplut cu rubion, în care din trei în trei secunde se produc descărcări electrice. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
ruuk - un tip de luptă rituală Băiatul știa că nici unul din semenii săi nu se putea măsura cu el în măiestria susținerii obiectelor în aer, dar lupta ruuk era un meșteșug care ținea destul de puțin de forța mentală și mai mult de exercițiu și disciplină interioară. Dan Doboș, Blestemul Abației (2003)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZOrice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro