Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZQ


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
quatallizor - probabil o poartă în spațiu-timp Deținea planul quatallizorului asimetric temporal, Poarta, teribilul secret al Aliaților. Aurelius Belei, Hypnopedia, în CPSF nr. 508 (1994)
quater - o băutură obținută dintr-o plantă marțiană All își umplu paharul cu quater – o băutură alcoolică foarte tare, distilată din suc de Citrus Martia – și-l bău pe nerăsuflate, fără măcar să ciocnească cu ceilalți. Romulus Bărbulescu și George Anania, Ferma oamenilor de piatră (1969)
quatopter - vehicul aerian – Ce-ați zice dacă am lua quatopterul și am da o raită pe deasupra vulcanului ? George David, Erupția, în CPSF nr. 303 (1967)
quiho - o plantă care acoperă uriașe întinderi de pământ sălbăticit Phreerie cât vezi cu ochii. Lanuri înalte bătute de vânt. O iarbă de alge țepoase unduindu-și holdele de cenușă. [...] Acolo, departe, dincolo de Phreeria de quiho, în locul de sub soarele roșu, este Țărmul. Mihail Grămescu, Phreeria (1991)
quint - soldat imperial cu capacități remarcabile de luptă – Numele meu e Rimio de Vassur și sunt quint în armata Maiestății Sale Bella al VII-lea. Aceste scrisori vă pot convinge de toate funcțiile mele. Dan Doboș, Abația (2002)
quintarat - destinul și devenirea unui quint (v. mai sus) [...] experiența întâlnirii cu maestrul său fusese de-ajuns pentru a umple o viață și pentru a trasa un drum la capătul căruia îl așteptase quintaratul. Dan Doboș, Abația (2002)
qwmarian - o rasă extraterestră Acum, nimeni nu mai știe cum apare un qwmarian... Unii spun că este adus în secret de către părinții lui stelari, iar alții că se naște din oameni obișnuiți, deși pe parcurs se dovedește a fi altceva. Daniel Crăciun, Tarsius, în sferaonline.ro (2010)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZOrice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro