Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZO


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
oberoniu - element chimic Cuirasa de oberoniu nu poate fi distrusă decât prin explozie sau lovire, interveni geofizicianul din mijlocul aparatelor sale, și aceste ipoteze sunt aproape excluse în condițiile "Constelației din ape".

oberoniu – element cu proprietăți speciale, găsit pe unul dintre sateliții lui Uranus (noțiune fantastică – n.a.) [notă de subsol]
Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 175 (1962)
occivozol - implant cranian Avea nevoie de activarea occivozolului, implantul cranian de motivare. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
ocenini - o rasă extraterestră Oceninii – să-i numim astfel după planeta pe care locuiesc – ne comunică: Vă suntem prieteni [...] Radu Nor și I.M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
oculindian - rasă extraterestră de pe planeta Oculinda Fărâme de arhisferă, spuse oculindianul ridicându-se cu o fluturare a picioarelor-rădăcini ieșite din pământ precum înotătoarele unui foquall. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
og - unitate de măsură a temperaturii Aici, unde în anotimpul ploios temperatura nu atingea decât 10 og, se dezvoltase o vegetație destul de bogată, care hrănea toată populația lui Vuundo.

Og – cca. + 1,75° – unitate vuundă de măsurare a temperaturilor. (n. a.) [notă de subsol]
Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
okobol - instrument pentru detectarea unor materiale [...] okobolul frige de nu poți ține mâna pe el! [...]
Îi dai valoarea unității în sistemul de câmp și îți găsește orice.
Viorel Pîrligras, Fantastica lume a lui Cristobald, în Almanah Anticipația 1987
olhyddieni - o rasă extraterestră de pe planeta Olhyddia Olhyddianul rămase descumpănit; trupul spongios era o închisoare în care formele palpitau, gata să se reverse. George Ceaușu, Ochiul de sticlă, în O planetă numită anticipație (1985)
olmă - animal asemănător cu o antilopă Bărbații, înarmați, plecaseră în căutarea unei olme pe care s-o vâneze.

Olmă – animal vuund asemănător antilopei pământene. (n. a.) [notă de subsol]
Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
omnifon - un tip de aparat radio – Mesajul, spuse Valentin, întinzându-mi pâlnia omnifonului. Camil Baciu, "Met...", în CPSF nr. 231 (1964)
Am oprit înregistrarea omnifonului [...] Camil Baciu, Planeta cubică, în Planeta cubică (1964)
Își puse casca și acționă omnifonul pentru a auzi cântat de cocoș. Camil Baciu, Soarele portocaliu, în Mașina destinului (1966)
omnimobil - mijloc de transport aerian Omnimobilul, un minuscul vehicul monoloc, mă așteaptă pe balconul camerei. I. M. Ștefan, P. G. 7 luptă contracronometru, în CPSF nr. 405 (1971)
omnimov - mijloc de transport multivalent Când ne-am urcat cu toții în omnimov am aruncat o ultimă privire vehiculului spațial pe care-l părăseam. Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
Și nu aveam la dispoziție nici omnivideofonul – care te ajută să vezi totul, până și propriile amintiri –, nici omnimovul – automobil, navă, rachetă – și nici un fel de omni – scop, fon, tron, mag. Camil Baciu, "Met...", în CPSF nr. 231 (1964)
omniobserver - dispozitiv de detecție și semnalizare All luă legătura cu cel mai apropiat omniobserver. Și-i ordonă să cheme elicopterul. Romulus Bărbulescu și George Anania, Ferma oamenilor de piatră (1969)
Ridicat pe un catarg înalt, omniobserverul își rotea antenele, în vreme ce corolele bateriilor fotoelectrice i se închideau pe rând, cu pocnete înăbușite. Romulus Bărbulescu și George Anania, Paralela-enigma (1991)
omniplan - mijloc de transport aerian multivalent Avionul – un omniplan – era al familiei. Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
omobil - vehicul-ființă ucigaș din orașul Motopia Orașul este locuit, în exclusivitate, de fecunda specie a omobilelor. Gheorghe Săsărman, în Viața Românească nr. 1/1974, apoi inclusă în volumul Cuadratura cercului (2001)
onada - o plantă În urma lor, bătrânul căra un coș enorm împletit din nuiele de onada. Laurențiu Turcu, Suflet de fluier, sânge de dryn, în CPSF nr. 567 (2004)
onigramă - aparat care permite transportul mintal într-un timp și spațiu diferit Când își scoase onigrama, văzu că îi tremurau mâinile. Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
onirograf - probabil un aparat care înregistrează visele Apoi, într-o noapte, un singuratic născocea idilizorul cu cinci benzi de frecvență ori un onirograf mai acătării și toate privirile se îndreptau sticlind într-acolo. Dănuț Ungureanu, Isidor își asumă riscul, în Cronici microelectronice (1990)
oniropulsa - a proiecta imagini direct în mintea cuiva Profesorul [...] a început să-mi introducă fel și fel de fantezii erotice de-ale lui sub formă de povestioare despre negrese de doi metri jumătate, blonde pur-sânge sau indience pe care, după ani, îmi le cerea sa i le materializez pe ecran, apoi să i le holoproiectez prin laborator, apoi să i le oniropulsez prin sinapse. Cristian M. Teodorescu, Electronii sunt mai deștepți decât noi, în S.F. Unu (2008)
oniroscop - aparat care induce vise programate Doarme și visează tot timpul un program de oniroscop, pe care l-a programat singură. Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
onirosinteză - imagine de culori și forme curgătoare Imaginile onirosintezei se precipitară, inefabilă curgere de forme și culori tulburătoare. Vladimir Colin, Funcționara timpului, în Capcanele timpului (1972)
ordinaplex - aparat de memorare densă a informațiilor Ordinaplexul – ca aparat de memorare densă a informațiilor – era pe cât de mic pe atât de greu e distrus cu mijloace obișnuite. Mircea Băduț, O ultimă șansă, în Ficțiuni familiare (2011)
organoțel - un material organo-metalic [...] se apropie de motocentaur. Organoțel și mușchi, sudoare și crom. Michael Haulică, Motocentaurii dorm singuri, în JSF nr. 69 (1994)
orial - o funcție statală marțiană Astăzi încă ne vine greu să înțelegem cum [...] Dral av Les s-a ridicat de la treapta de simplu orial de Arit la demnitatea de venah. Vladimir Colin, Babel (1978)
orimin - o substanță gazoasă Singurul gaz potrivit respirației este oriminul, caracteristic atmosferei planetei Aara. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
orional - care aparține sau provine din sistemul Orion Jucăria la modă era oul orional. Dumitru Sandu, Cenușă, în Helion iunie 1987
ormodromic - un tip de bisturiu care folosește câmpul electromagnetic Doctorul ridică bisturiul ormodronic și începu să-l apropie de obrazul desfigurat.

* Bisturiu ormodronic bisturiu ortomodelator folosit în chirurgia reparatorie. Utilizează câmpul electromagnetic ca instrument. Reface țesuturile distruse (noțiune fantastică). [notă de subsol]
Andrei Vidraru, Sacrificiul, în CPSF nr. 452 (1973)
ormuzieni - o rasă extraterestră O planetă ce-ți producea groază și silă… Nu-i înțelegeam pe ormuzieni. Să fi fost în locul lor, aș fi făcut orice pentru a părăsi acel tărâm ucigător… Liviu Radu, Singur pe Ormuza, în Singur pe Ormuza (2011)
orolieni - o rasă extraterestră În realitate, făpturile de pe Umbriel proveneau dintr-un alt sistem solar, de pe o planetă veșnic acoperită cu nori denși, denumită de ei Oro. Umbrielienii erau deci de fapt orolieni, iar pe Umbriel nu se aflau decât în trecere. I. M. Ștefan, Lumina purpurie, în CPSF nr. 239 (1964)
orși - unități monetare Pentru doi orși, puteai să-ți umpli buzunarele cu perlele vii din Atrusia, care în câteva luni își prefăceau casa într-o sculptură din sidef. Viorel Pîrligras, Cordoba stelelor, în Almanah Anticipația 1984
osizi - ființe extraterestre de pe planeta Osiz Neamul său, al osizilor, originari de pe planeta Osiz, erau socotiți ca fiind cei mai buni vânători cosmici. Aurel Cărășel, Vânătoare neobișnuită, în Almanah Anticipația 1983
oxan - un gaz În unul din [spațiile navei] am o respectabilă pătură din gazul oxan, a cărui metodă de obținere o păstrez încă pentru mine. Acest corp fluidic, este o nouă, dar și cea mai perfectă stare alotropică a oxigenului. Alexandru Hertzug, Dincolo de stele (1943)
oxiburet - un material Ghetele cu tălpi de oxiburet se afundau neauzite în covoarele de iso-Ispahan [...] Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z


Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro