Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZL


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
lafosieni - o rasă umană extraterriană Zărea pentru prima dată silueta unui lafosian adevărat, chiar dacă nu se distingea niciun detaliu de fizionomie. Viorel Pîrligras, Curcubeu pe cer, în Almanah Anticipația 1989
lamcristal - un material Purtat de autobanda aurie, întins în capsula ovoidală din lamcristal, bătrânul traversa orașul printre șirurile cenușii ale giganticelor habitaturi sferice, printre cuburile negre ale supercomplexurilor industriale și comerciale. Leonard Oprea, Opțiune, în Domenii interzise (1984)
lamua - o noțiune imprecisă Și primea, nesimțitul, de toate: scoici mici, dintre cele mai dulci, bețișoare cu care să se parfumeze printre degetele de la picioare sau cuburi cu praf de lamua. Antuza Genescu, Solzi de jalazian, blană de muflean, în Lumi stranii (2014)
landră - probabil un animal extraterestru cu blană În timp ce se îndrepta spre Typho-Riegel cu bătrâna sa navetă de croazieră, plină ochi cu blănuri de pubus gulerat și landră, a trăit o senzație inexplicabilă. Cristian Tudor Popescu, Grădina de cenușă, în Planetarium (1987)
lansraze - o armă (lansator de raze) Astronauții rămaseră locului, cu lansrazele în mâini, gata să se apere. Mihu Dragomir, Legenda îngerilor, în Povestiri deocamdată fantastice (1962)
larhi - fructe parfumate de pe Venus [...] Scat Mor nu uitase să-i cinstească [...] cu parfumate larhi venusiene, tuberculii cu gust de fructe împodobind rădăcinile aeriene ale copacilor ashara, ca și cu mana violetă dafgol, culeasă de pe nisipurile de pe Marte. Vladimir Colin, Babel (1978)
lasrongene - dispozitive ce efectuează prospecțiuni geologice – Ce făceai pe nava aia? reluă el
– Prospecțiuni geologice.
– Dar lasrongenele de pe navă? De ce nu explorau ele?
Dimitrie Lupu, Viața pe jumătate, în Almanah Anticipația 1991
latabici, lifidană, filidană, marilumar, varută, dabanarote, avixe, ripavicaze - noțiuni neidentificate mai îndeaproape Păi un marilumar poartă douăsprezece latabici, ceea ce, trebuie să recunoști, înseamnă, oricum, ceva... Apoi filidana unui marilumar nu se poate compara cu lifidana unui socatobon. Nu numai pentru că una e violetă și cealaltă portocalie, după cum ai putea crede, dar pentru că până și varuta lor e atât de deosebită.

Dragă Sandadudan, nu uita că un socatobon are oricând dabanarote, ceea ce nu-i puțin. Unde mai pui că avixelele unui socatobon n-au ripavicaze pe când avixelele unui marilumar...
Vladimir Colin, Dincolo de zidul de neon (1968)
laurieni - o rasă extraterestră [...] răbdarea interlocutorului [...] depășește pe cea a laurienilor care așteaptă zorile un sfert de viață, pentru a-și deschide alene cei douăzeci de ochi înghețați, fecunzi [...] Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
lavar - un joc Se jucau acolo toate jocurile posibile, începând de la clasicul poker ordinatorial până la arhistructura nuova și lavar algoritmic, jocurile aristocrate multvehiculate pe Achernar. Viorel Pîrligras, Între nasturi, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
leb - o ființă nedefinită mai îndeaproape E încăpățânat ca un leb. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
lectrini - o rasă extraterestră Vorbeam parcă atunci și de niște piramide, care dănțuiau prin încăpere. Erau imaginile sugerate ale "lectrinilor", una dintre cele două categorii de ființe raționale ale acestei lumi. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
lepur - un sport [...] văzură [...] patru cotețe cu iepuri de câmp pentru pasiunea nr. 1 a marțienilor, lepurul, un fel de oină fără minge, cu iepuri [...] Ioan Groșan, Epopeea spațială 2084 (2002)
letieni - o rasă extraterestră Letienii ieșiră din [ruine] și o înconjurară. O priveau uimiți, unii încercau să se apropie de ea, să o atingă cu ghearele. Radu Honga, Culorile zilei, în Alte întâmplări din veacul XXI (1977)
levitanc - tanc aerian Erau înconjurați de vreo zece levitancuri de mare tonaj, câteva mai mici și ceea ce părea a fi armata Chinei. Adrian Chifu, Lasersharp Kid vs. Megastrike Shaolin, în Helion nr. 1-2/2014
levogir - un mijloc de transport Prin pulberea argintie [...] zări sclipirile îndepărtate ale levogirelor automate de transport. Aurel Cărășel, Poveste de iarnă, în Almanah Anticipația 2015
libelungi - creaturi stranii, cu forme umanoide, aripi ca de libelulă și o cuirasă groasă din wolfram Libelungii au fost atacați înverșunat, încă din prima clipă, cu tot ceea ce omul putea folosi în scopul distrugerii. Mihail Grămescu, Cântecul libelungilor, în O planetă numită anticipație (1985)
licronite - ființe extraterestre Mamele-bazale erau, de fapt, ființe extraterestre, numite licronite. Victor Martin, Partidul de export (2004)
ligromi - denumirea unor rase extraterestre Ligrom – denumire generică dată ansamblului de populații singhize, cocmide, maroașe etc. din Sectorul Ligrom. Familia ligromă se compune din cinci indivizi care gradează sexualitatea între două extreme. Alexandru Ungureanu, Marele prag (1984)
limbenis - un organ mutant […] sperma este dirijată spre organul erectil pe care Nevchenko l-a denumit limbenis, organ unic cu rol de senzor gustativ, amestec de hrană și intromisiune reproducătoare. Cristian M. Teodorescu, Mutățeii, în Senzoriada (2014)
limfodoc - un produs culinar Dar dulcețurile... Dar compoturile... Limfodocii glasați... Michael Haulică, SIHADA (1987)
limonidină - o substanță chimică Plafonul pe care-l vedeți, prof, e constituit din limonidină. El devine opac în sensul de propagare a razelor limoniului și transparent în sens invers. Camil Baciu, Cântecul de luptă al elefanților, în Revolta creierilor (1962)
limoniu - un gaz Am stabilit însă necesitatea unei perioade absolut obligatorii de readaptare la mediu a organismelor tratate cu limoniu. Camil Baciu, Cântecul de luptă al elefanților, în Revolta creierilor (1962)
limur - denumirea unui material Jeturi de abur țâșneau dintre plăcile de limur dezvelite ale lui Fred care zăcea pe-o parte cu nasul său rotund îngropat. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
linopten - denumirea unui material Ce-i asta să ne lege cu sârme de linopten și să ne întindă ca pe niște pisici răstignite. Constantin Florescu, Adolescentul, în CPSF nr. 303 (1967)
liori - creaturi extraterestre Turme uriașe de liori, de un alt soi decât ale lui, mai grase, mai zemoase, sugeau răsfrânte pe întinderi mari, seva abundentă a solului. Costi Gurgu, Osânda, în CPSF nr. 536 (1996)
litoniu - un element chimic – ... și astfel s-au putut extrage din bucăți de materie care circulă prin Univers elemente cu totul necunoscute până atunci, de pildă cuzminiu, tarantal, litoniu, ca să nu amintesc decât de ... Mircea Opriță, Argonautica (1980)
liv - o unitate de timp extraterestră Nu uita că, în atmosfera Terrei, a cărei transmisie o prindem de câțiva livi, lumina se divide în șapte culori esențiale, printre care e și raza a 16-a. Georgina Viorica Rogoz, Strania maladie siderală, în Anotimpul sirenelor (1975)
lizin - o substanță – Lizin... de unde provine denumirea asta? întreabă el. Nu-i ghicesc etimologia științifică.
– Fiindcă nici nu există. Lizin vine de la Lizi. O fată pe care am cunoscut-o la Viena. Am iubit-o mult...
I. M. Ștefan, P. G. 7 luptă contracronometru, în CPSF nr. 405 (1971)
llurieni - rasă extraterestră aflată în război galactic cu pământenii Străbătut la răstimpuri de fulgerări verzi care sondau spațiul în căutarea flotei Lluriene, întunericul nopții cosmice căpăta o tentă lividă; Rodica Bretin, Hardraad, în Efect holografic (1985)
lnaga - o specie de ciuperci otrăvitoare Uite ce-i, Vernon, o lnaga se întâlnește o dată în viață sau nici atunci. Vladimir Colin, Lnaga, în Pe lungimea de unda a Cosmosului (1967)
locar - dispozitiv de localizare Consultă locarul. Baliza trebuia să fie undeva în fața sa ascunsă de masa verde, însă la mică distanță. Felix Moroșan, Contact letal, în Almanah Science-fiction 2008
locvorobot - robot vorbitor Locvorobotul de la intrare anunță sosirea lui Genar. Romulus Bărbulescu și George Anania, Planeta umbrelelor albastre, în CPSF nr. 356 (1969)
Jarcalete deveni o mașină rapidă, sigură și agreabilă și pe deasupra un plăcut tovarăș de drum, grație locvorobotului prin care putea întreține numeroase convorbiri agreabile. Romulus Bărbulescu și George Anania, Paralela-enigma (1991)
loezini - o rasă extraterestră de pe planeta Loezin Despre loezini se poate spune în primul rând că seamănă mult la trup cu pământenii. Doar că au talia mai subțire și umerii puțin mai lăsați. Mircea Băduț, Pacea verde, în Almanah Science Fiction 2007
logorobot - robot vorbitor – Logorobotul trebuie să fi fost deosebit de perfecționat, dată fiind complexitatea materialului transmis și mai ales capacitatea sa interpretativă [...] I. M. Ștefan, Lumina purpurie, în CPSF nr. 241 (1964)
Timbrul vocii logorobotului [...] nu mai ului de astă dată pe nimeni. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
loldilal - o plantă extraterestră parfumată și cu flori carnivore Nesocotind ritualurile și stârnind rumoare în rândul asistenței scandalizate, îmi oferă o floare de loldilal. O iau mulțumindu-i din ochi și, fără să-mi pese că aș putea fi mușcat, îmi afund nările în ea, îi sorb cu nesaț parfumul, singurul care poate învinge putoarea de latrină înconjurată de hoituri ce mi se pare că – sau chiar a luat în stăpânire iubitul meu Oraș. Ana-Veronica Mircea, Floarea de loldilal, în volumul Floarea de loldilal (2012)
longrin - probabil o specie de plante Zin dormea cu seninătate iar longrinii din hol trimiteau prin ușa deschisă a dormitorului parfumul lor amețitor. Ioan Popa, Ultima întoarcere, în O planetă numită anticipație (1985)
luhi - o rasă extraterestră de pe planeta Luh – Cu milioane de ani în urmă, se auzi o voce nevăzută, ființele pe care Sinii Teci le-a numit siderantropi se numeau luhi și viețuiau lângă centrul Galaxiei. Planetei lor cu densitate mare, acoperită pe trei sferturi cu apă îi spuneau Luh. Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 177 (1962)
lunieni - locuitori extratereștri ai Lunii Erau însăși ei, lunienii, înalți și deșirați de nu se mai terminau eșind din podeaua prin a cărei deschizătură rotundă își aveau circulația în sens vertical. Alexandru Hertzug, Dincolo de stele (1943)
luxofor - sistem de telecomunicație prin lumină A pornit, pe cât putea de calm, de-a lungul culoarului în care se deschideau camerele luxoforilor. Deja putea să-i vadă pe servanții aglomerați în spatele oglinzilor și al focurilor grecești. Cei ce recepționau mesajele luminoase, cu ochelarii lor de sticlă mată. Sebastian A. Corn, 2484 Qurinal Ave. (1995)
ly - zonă de suprapunere a conștiințelor Ly era graiul subliminal prin care, de zeci de generații, semenii lui învățaseră să țină legătura unul cu altul, vocea, tribului său. Dan Doboș, Blestemul Abației (2003)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z


Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro