Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZK


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
kaber - mijloc de transport pe pernă de aer Uite, facem acum expedițiile cu câteva kaberuri. Viorel Pîrligras, Tristă Ofelie, în Omega nr. 1/1996
kangoch - o creatură extraterestră Era orb, surd și mut bătrânul, și umbla călăuzit de un kangoch, alcătuirea aceea bolovănoasă, vineție, cu două capete solzoase și ochii acoperiți de pleoape cvadruple, despre care nimeni nu știa dacă este rațională sau nu. Cristian Tudor Popescu, Arclantida, în Planetarium (1987)
karți - o rasă extraterestră În mijlocul intersecției se strânseseră mai mulți karți. Liviu Radu, Invazia de după alegeri, în Helion nr. 4/1994
kaser - o armă [...] lucrurile au revenit la normal, deși la fiecare foșnet suspect mâinile se încleștează pe kaser. Horia Aramă, Verde Aixa (1976)
kașonian - locuitor al statului fictiv Kașonia […] poporul kașonian și întregul front al științei mondiale suferă o grea, o iremediabilă pierdere. Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
katori - o rasă extraterestră Eu sunt kimbal. Alții erau katori, selați... Liviu Radu, Invazia de după alegeri, în Helion nr. 4/1994
katoveron - o băutură – Mai întâi comand un ceai pentru mine și puțin katoveron... Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
key - numele unui joc Alți piloți preferau să joace key sau mogo, cu tot atâta interes și consum intelectual ca și în lipsa partenerilor umani. Sorin Liviu Sighișanu, Partida de șah, în Almanah Anticipația 1984
khalori - o rasă extraterestră de pe planeta Khalora Arăta ca orice khalor: cap rotund, cu buze înguste, printre care se iveau cei doi colți lungi, ascuțiți, încovoiați... Liviu Radu, Dincolo de barieră, în CPSF nr. 512 (1994)
khavari - o rasă extraterestră Am fost alungat de către dușmanii noștri, khavarii”. [...]
"Cine sunt khavarii, Maestre?"
"Sunt un neam puternic, o rasă, care a pus stăpânire pe multe dintre planetele cunoscute, pentru a le folosi resursele și ființele."
Daniel Crăciun, Tarsius, în sferaonline.ro (2010)
kiborgetic - care se referă la un organism cibernetic "INFORMAȚIE INUTILĂ" catalogă conștiința kiborgetică a Armei. Mihail Grămescu, Recrutarea, în Povestiri ciberrobotice (1986)
kimbali - o rasă extraterestră Eu, de exemplu, sunt, aparent, om, dar, de fapt, inteligența care controlează acest om este a unui kimbal. Liviu Radu, Invazia de după alegeri, în Helion nr. 4/1994
klavi - un tip de îmbrăcăminte În fața lui stăteau doi bărbați în costume klavi, transparente – aproape dezbrăcați –, cu trupuri suple și puternice. Ioan Popa, Ultima întoarcere, în O planetă numită anticipație (1985)
klik - denumire dată roboților industriali Klik-ul zăcea strivit între două containere-gigant desprinse din lăcașul lor ("klik" era porecla dată uzual roboților industriali). Andrei Valachi, Căderea din rai, în CPSF nr. 533 (1996)
klomb - o rasă extraterestră cu aripi și patru brațe […] zări, rezemat de-un copac, mic și zgribulit sub aripile-i albastre, un klomb. Liviu Radu, Trip-tic (1999)
kollodoc - o pasăre extraterestră Kollodocul este o specie de păsări aiurite, cu penajul splendid, des întâlnită în grădinile zoologice de pe Galla. Cristian Tudor Popescu, Galla, în Planetarium (1987)
Ici și colo, încastrate în feroneria agresivă [...] șemineele sferice din metasticlă în care ardeau mocnit puii de kollodoc aduși prin contrabandă tocmai de pe Galla asigurau, prin trilurile sfâșietoare ale acestora, un ambient plăcut și lucrativ. Michael Haulică, SIHADA (1987)
koorți - o rasă extraterestră [...] primul contact dintre pământeni și koorți a fost un tragic episod al neînțelegerii, încheiat cu morți de o parte și de cealaltă. Titus Filipaș, Greșeala, în Întâmplări din veacul XXI (1974)
kpan - un arbore Rampa răsucită ca un șarpe pornit spre adâncuri era făcută din lemn de kpan [...] Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
krehizi - creaturi extraterestre Dar herklizii credeau, dimpotrivă, că în această gigantică memorie le stă superioritatea față de krehizi, specia celor ce se înmulțesc sexual, socotiți inferiori și subjugați de răposații mei congeneri. Adrian Rogoz, Supraviețuitorul, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
kronotice - un tip de lupte Meciul de lupte kronotice dintre cei doi supercampioni, mehonezul Pinks și filloninaul Poongs, era nu numai un eveniment sportiv excepțional, așteptat de luni de zile cu cel mai viu interes, ci și un eveniment politic ieșit din comun [...] Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
krub - mijloc de transport aerian Krubul ajunse la marginea pustiului și se oprise deasupra unei păduri tinere. Ion Hobana, Marele business, în Oameni și stele (1963)
krut - o boală psihică manifestată printr-o puternică nostalgie față de locurile natale Ca mai toți cei bântuiți de krut își ascundea prost emoțiile sau nu și le ascundea deloc. Exista un procent de incurabili și geneticienii o recunoșteau. Dănuț Ungureanu, Din nou acasă, în Almanah Anticipația 1989
kuai - creaturi sălbatice Fusese un foc al kuailor, seminția mâncătorilor de oameni. Scunzi și lați în umeri, cu brațele atârnând până mai jos de genunchi, kuaii aveau trupul acoperit de un păr negru, des ca o blană. Rodica Bretin, Drumul fără sfârșit, în Drumul fără sfârșit (1991)
kukunda - probabil deumirea unui animal [...] nu voi ajunge niciodată să călătoresc în ținuturi îndepărtate, să văd cum trăiesc cei care cultivă papik, boabele acelea cu gust nemaipomenit când le fierbi, și care fac din laptele de kukunda o minune de sos amărui... Antuza Genescu, Solzi de jalazian, blană de muflean, în Lumi stranii (2014)
kumbrieni - o rasă extraterestră de pe planeta Kumbria Deși își petrec o mare parte din timp trăind, Kumbrienii visează și ei: involuntar și întâmplător, vise mărunte, maimuțăreli planând greoi la mică distanță de lutul existenței. Cristian Tudor Popescu, Kumbria, în Planetarium (1987)
kyrallieni - locuitori de pe planeta Kyrall, deținătorii unor puteri psi remarcabile Orice copil kyrallian începea să-și exerseze puterile ridicând praful drumului și apoi, folosind două sau chiar trei pulberi colorate, realizând forme simple. Dan Doboș, Blestemul Abației (2003)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z

Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro