Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZI


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
iamvù - o limbă [Dimlo Sagafun] a fost întâiul lansator teoretic al limbei iamvù. Ilie Ienea, Ard luminile-n Vitol (1937)
iarnak - o rasă extraterestră În anul 3127 A.D. a avut loc un eveniment care a schimbat întreaga viziune a omenirii asupra stelelor.
Întâlnirea cu iarnak.
O rasă străină care încerca la rândul ei să cucerească stelele, o rasă chiar mai avansată decât oamenii.
Cătălin Hidegcuti, Anul 10000, în sferaonline.ro (2010)
ibis(c) - un arbore Mi-am confecționat un [costum] asemănător celui purtat de localnici, adică un fel de fustă din frunze de palmier, legată la brâu cu o fâșie din coaja copacului numit ibis, o coajă deosebit de flexibilă și de rezistentă, din care văzusem că oamenii acelui timp confecționau funii. Mihnea Moisescu, Legenda "zeului om", în Comoara astronauților (1976)
ibuvă - o vietate extraterestră – E o ibuvă gigantică lângă tufișul din stânga ta. Te pândește! Val Antim, Fenomen inexplicabil de violare, în Almanah Anticipația 1998
idilizor - probabil un aparat de generat vise Apoi, într-o noapte, un singuratic născocea idilizorul cu cinci benzi de frecvență ori un onirograf mai acătării și toate privirile se îndreptau sticlind într-acolo. Dănuț Ungureanu, Isidor își asumă riscul, în Cronici microelectronice (1990)
idiopter - probabil o creatură extraterestră [...] El-Eftis arunca pe masă șervetul din mătase naturală de idiopter [...] Michael Haulică, SIHADA (1987)
igiroși - o rasă extraterestră – V-ar tenta o călătorie în Lumea igiroșilor? George Gănescu, Ig-ig-ig, în Alte întâmplări din veacul XXI (1977)
ik'thieni - o rasă extraterestră – [...] din lipsă de suprafață locuibilă pentru populația crescândă de ik'thieni, membrii consiliului imperial au decis să curețe unele dintre aceste planete, în scopul colonizării [...] Adrian Glosic, Întoarcerea din concediu, în Helion nr. 5-6/2011
ilgian - locuitor al planetei Ilgo [...] numele meu fusese pomenit cu venerație, ca al unui dezinteresat binefăcător al neamului ilgian [...] Victor Bârlădeanu, Exilatul din Planetopolis (1972)
Iluzin - o băutură euforică [...] o tipă micuță care ținea în mână o sticlă de Iluzin s-a agățat de gâtul meu [...]. Alexandru Ungureanu, Marele prag (1984)
imbodden - personalitate încărcată într-un trup nou Erau versiunea cu mult mai rezistentă și mai rapidă a oamenilor, fiecare fiind încărcat cu personalitatea cuiva care existase cu adevărat în urmă cu patru sute de ani, de unde și denumirea de imbodden, "întrupați", provenită din vechea anglisă, a cărei origine provenea din și mai vechea engleză [...] Silviu Genescu, Entitæt, în Almanah Anticipația 2015
imperavieni - locuitorii planetei Imperavia Suntem plătiți să vânăm imperavieni, vânăm imperavieni. Victor Martin, Investigație în Lacrimă, în "β" - Antologie de literatură fantastică și SF (1996)
indiolă - un fruct – Avem doar suc din fructe de indiole sau comprementine și prăjituri de golda, spuse chelnerul care se apropiase între timp. Victor Martin, Partidul de export (2004)
inductabisal - armă care permite supunerea și conducerea unei mase de oameni Celor de la secția de psihologie, pe care am absolvit-o, li s-a prezentat succint o armă creată cu aproape un veac în urmă: INDUCTABISALUL. Vizualizează abisurile inconștientului prin inducție bioelectrică. Leonard Oprea, Colonia, în Almanah Anticipația 1983
inedia - o boală Ici și colo, încastrate în feroneria agresivă, programată special pentru atenuarea sindromului de inedia, șemineele sferice din metasticlă în care ardeau mocnit puii de kollodoc aduși prin contrabandă tocmai de pe Galla asigurau, prin trilurile sfâșietoare ale acestora, un ambient plăcut și lucrativ. Michael Haulică, SIHADA (1987)
infinal - o creatură extraterestră – [...] Infinalul ce e?
– Un animal mic, drăguț, cu patru capete, crescut de neuromartici.
Victor Martin, Partidul de export (2004)
infoliant - o plantă rațională Când infoliantul se smulse din inerție, milioane de frunzulițe fremătară. George Ceaușu, Monumentul, în CPSF nr. 472 (1990)
infon - dispozitiv sonor Infonul anunță cu același glas: 3 500 m până la contact, orientarea dereglată de șase minute [...] Gabriel Manolescu, Treizeci de ore, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
informatron - automat pentru obținerea documentației pe o anumită temă Își amintea de momentul în care a pășit pentru prima oară în Sala Verde, destinată studiului, și s-a așezat în fața unuia dintre informatroane, acele automate înzestrate cu ecrane și butoane colorate, care îți furnizează în fracțiuni de secundă orice documentație de care ai nevoie, despre orice problemă pe care o mână omenească a pus-o vreodată pe hârtie. Dan Arcașu, Vega, în CPSF nr. 277 (1966)
inocenție - o plantă carnivoră Trape luminescente indicau locurile în care erau ținute inocențiile debarasatoare, niște plante carnivore deosebit de simpatice, rod al unor experiențe de inginerie genetică, abandonate în cele din urmă. Michael Haulică, SIHADA (1987)
instantaneoviziune - vedere aproape instantanee Căutau astfel ca prin televiziune sau instantaneoteleviziune* să vadă ce se petrece în interiorul navei.
*De fapt e vorba de instantaneoviziune, adică vederea aproape instantanee. [notă de subsol]
Sergiu Fărcășan (Crișan Făgerașu), O iubire din anul 41042, în CPSF nr. 83 (1958)
integradaptare - proces celular și molecular de adaptare și integrare Ar trebui să aveți ceva mai multă grijă de Habitaclul vostru, gândiră câțiva NouVeniți înainte de inetgradaptare. Cristian M. Teodorescu, Habitaclul ziua 12345, în Almanah Anticipația 2015
intervertor cu țintunituri - un obiect neidentificat mai îndeaproape Clapauțius [...] ripostă folosind intervertorul cu țintunituri, pe care-l folosise până atunci numai pentru câinii vagabonzi. Cristian M. Teodorescu, Senzoriada, în Helion online nr. 9/2011
interviziune - televiziune intercontinentală sau cosmică În primul rând, ar trebui să găsesc un redactor de la televiziune care să mi le programeze în interviziune continentală ori astrală. Gheorghe Ricus, Iubita mea din celălalt continent, în Pe lungimea de unda a Cosmosului (1967)
intervizor - aparat care redă imagini în circuit închis Pe ecranul intervizorului apărură coordonatele transmise din cabina ofițerului secund [...] Romulus Bărbulescu și Geoge Anania, Stăpânul stihiilor, în CPSF nr. 174 (1962)
Trecu în camera alăturată, unde se afla intervizorul; Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
introspațiu - spațiu diferit de cel obișnuit, tridimensional Este mult prea obosită pentru a face saltul în introspațiu la sarcina actuală. Felix Moroșan, Contact letal, în Almanah Science-fiction 2008
iozani - locuitorii de pe planeta Ioza – Avem plante luminoase, aduse de iozani de pe partea întunecată a planetei lor. Victor Martin, Noaptea orașului ilustrat (2007)
irealutron - aparat care permite pierderea contactului cu realitatea materială Acum o unitate temporală m-am cuplat pentru prima oară la irealutron, sistem interzis, și puterea lui de contopire a dimensiunilor spațio-temporale a depășit cu mult imunitatea mea naturală la spicoremă. Leonard Oprea, Moartea unui crimsingals, în Domenii interzise (1984)
irieni - o rasă umană extraterriană Matematica, arta și modul de viață ocupau un loc important în viața irienilor, fapt ce a dus încetul cu încetul la o tipizare a individului, îndepărtându-l, prin uniformizarea preferințelor, de arta tradițională. Viorel Pîrligras, Curcubeu pe cer, în Almanah Anticipația 1989
Irr - stație solară robotică; un animal extraterestru Odată ajunși pe solul planetelor prevăzute pentru studiu, ei au construit acolo câte un Irr „cu glas solar”, câte o stație-robot de emisie-recepție, prin care mențineau mai ales legătura cu celelalte astronave mici, dar și cu frații lor din giganticele piramide interstelare, de pe drum...

În lumea noastră, pe planeta părinților și bunicilor mei [...] trăiau odinioară niște Irri, niște animale foarte mari și puternice, de zeci de ori mai mari decât oamenii.
Viorica Huber, Taina Sfinxului de pe Marte (1967)
Irși - o specie de prădători, un fel de mutanți între oameni și marile carnasiene Crezi că e vreo deosebire între tine și Irși ? Mihail Grămescu, Nike, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
itnezi - o rasă extraterestră Ei iubesc aceste ființe, le plac itnezii cu mulțimea lor de picioare [...] Victor Martin, Râul vieții, în Alte întâmplări din veacul XXI (1977)
iutemuritori - rasă umană mai puțin longevivă Suntem amenințați să avem două specii omenești: voi, cei de până acum, și noi, cei două mii de oameni ai navei, care, cu copiii noștri, suntem în primejdie de a naște vechea speță, a iutemuritorilor. Sergiu Fărcășan, O iubire din anul 41042 (1966)
ivorită - un material Ceilalți pereți erau acoperiți cu plăci de ivorită, o materie plastică ce imita fildeșul. I. M. Ștefan, Radu Nor, Drum printre aștri (1959)
ixali - o rasă extraterestră Ixalii făcuseră un nou transport de tehnologie interzisă, tehnologie de manipulare a gândurilor și ADN-ului, către o rasă războinică. Cătălin Hidegcuti, Anul 10000, în sferaonline.ro (2010)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z


Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro