Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZG


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
gaanși - o rasă extraterestră Planeta sorienelor se afla în același sistem stelar cu gaanșii, o veche civilizație pașnică, dar care a intrat în conflict cu lumea agresivă. Tudor Negoiță, Când zeii conspiră (1991)
gagoya - o băutură răcoroasă și amăruie De-ar fi fost dimineață, ar fi pretins cu aceeași convingere că nu există băutură mai nimerită ca să începi o nouă zi decât gagoya.
Acum n-am să mă apuc să descriu pe larg această licoare. Suficient să spun că e răcoroasă, amăruie și că, dacă nu ai ști că e gagoya, ai zice la prima vedere că e cerneală.
Leonida Neamțu, Miraje pe Mările Sudului, în Blondul împotriva umbrei sale (1973)
galactodrom - cosmodrom galactic Știi, eu n-am fost petrecut la galactodrom de către nimeni... Ion Mînzatu, Chemarea nesfârșitului (1963)
Mi-am amintit că, la plecare, pe galactodrom se afla un cosmonaut bătrân. Romulus Bărbulescu și George Anania, Captiv în inima galaxiei, în CPSF nr. 226 (1964)
galactonaut - navigator galactic – La ce mi-ar folosi ?!... răspunse visător galactonautul. Ion Mînzatu, Zidul metacosmic, în CPSF nr. 191 (1962)
Ca și niște furnici minuscule, galactonauții circulau de la o navă la alta, agățându-se uneori și de corzile directoare.
Ion Mînzatu, Chemarea nesfârșitului (1963)
Deservirea astrofarurilor, dotate cu aparatură perfecționată de protecție a zborurilor, era asigurată de câte un galactonaut mai bătrân, din "rezervă". Mihail Cosma, Cantonierul galactic, în CPSF nr. 403 (1971)
Iar când galactonauții au fost readuși la viață, au constatat, înspăimântați, că motoarele principale sunt blocate [...] Romulus Bărbulescu și George Anania, Aventură pe fluviul de hidrogen, în CPSF nr. 410 (1971)
galactonavă
- navă spațială galactică
Galactonava "Metacuant" era cel mai perfecționat vehicul superluminos sau, cum i se mai spunea, superlumnava cea mai reușită din Metagalaxie. După puțin timp, prinse o viteză de aproape două trilioane de ori mai mare decât viteza luminii. Ion Mînzatu, Zidul metacosmic, în CPSF nr. 191 (1962)
E adevărat, rămăsesem singurul supraviețuitor al galactonavei.
Romulus Bărbulescu și George Anania, Captiv în inima galaxiei, în CPSF nr. 226 (1964)
galactoviziune - televiziune galactică [...] să vadă și el, originalul, ce înseamnă plictisul în mahala, unde până și galactoviziunea abia se vede și n-ai cu cine vorbi, decât cu tine însuți. Constantin Cozmiuc, Maidanul cu extratereștri, în Almanah Anticipația 1988
galojven - bioplasmă criogenizată Atunci încă nu știam că "galojven" e cuvântul folosit pentru bioplasma criogenizată [...] Val Antim, Sufletele nu se înalță la cer, în CPSF nr. 558-559 (1998)
gamatrasor - armă cu radiații gama După cât își putea da seama, dispuneau de tunuri gamatrasoare în stare de funcționare. Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
ganymedieni - o rasă extraterestră de pe satelitul Ganymede al lui Jupiter [...] ganymedienii măslinii și callistenii de culoarea plumbului înclinau unii către ceilalți capete prelungi, care-mi aminteau de personajele străvechiului pictor El Greco. Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
garp - stâncă întunecată care creează iluzia unei realități concrete Bineînțeles... un garp. Așa numise Sal-du stâncile, pe când străbăteau toți trei pustiul roșu [...] Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
gastrorobot - robot care prepară mâncarea – Artă culinară veche. N-am folosit gastrorobotul. Leonard Oprea, Flash-back: "Izgonirea din rai", în Domenii interzise (1984)
gdar - o rasă extraterestră Gdaria nu mai există. După atacul xyodlarților, supraviețuitorii s-au refugiat pe Shalag, unde mediul ostil a făcut imposibilă adaptarea. Sunt ultimul gdar. Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
gechen - o creatură extraterestră Nu e prea plăcut să vezi un gechen-ucigaș gudurându-se și scheunând prietenos. Cristian Tudor Popescu, Omohom, în Planetarium (1987)
gelanți - o rasă extraterestră Gelanții erau ființe deconcertante. [...] Singura specie din Galaxie care trecuse, prin inginerie genetică, la locomoția discontinuă. Cotizo Draia, Obsesie finală, în Helion nr. 2/1994
geopalpator - aparat pentru stabilirea structurii solului Fiecare ambarcațiune avea costume de scafandru pentru diferite adâncimi și câte un geopalpator, aparat care emitea raze pătrunzătoare de diferite durități și totodată înregistra radiațiile trimise de scoarță. Cu ajutorul acestui aparat se puteau stabili o serie de date privitoare la structura subsolului până la mari profunzimi: compoziția rocilor, zăcămintele, aglomerările radioactive, fisurile, presiunea sub care se găseau straturile. Max Solomon și I. M. Ștefan, Sahariana, în CPSF nr. 23 (1956)
geoscaf - vehicul subteran A condus geoscaful până în ultimul moment al ieșirii la suprafață. Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
gepamart - o rasă non-umană – Ai cumva strămoși gepamarți? Că ai ochii roșii. Liviu Radu, O crenguță, în Almanah Anticipația 2014
geriospațiu - spațiu virtual în care sunt retrași bătrânii neproductivi În spațiul lor virtual, denumit pentru simplificare de Companie, geriospațiu, pensionarii sunt de multe ori mai fericiți decât semenii lor de afară [...] Dan Doboș, Iepurele, în Gheorghe, un om special (2007)
gerl - locuitor al planetei Venus [...] am reîntinerit printr-un aflux de pământeni vechea rasă a venusienilor, gerlii [...] Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
GERL,-Ă (s.m. și f.), cei dintâi locuitori ai planetei Venus (Gerl, în limba băștinașilor), de la care își trag numele, par a fi, alături de vechii marțieni (tazkali), primii oameni pe care evoluția speciilor i-a produs, cu un impresionant număr de milenii înaintea pământenilor, în sistemul nostru solar. Vladimir Colin, Babel (1978)
gerzi - un popor preistoric Doar bătrânii își mai aminteau de zilele în care năvăliseră Gerzii, arzând cetățile și târgurile, pădurile și ogoarele, lăsând în urma lor numai sânge și scrum. Rodica Bretin, Cetatea gerzilor, în Șoimul alb (1988)
gețiu - un element chimic Colosal este însă faptul că am descoperit cel puțin două elemente transuraniene încă necunoscute […] am și rugat Academia să îngăduie ca unul dintre cele două elemente să poarte numele de gețiu. În cinstea poporului care a trăit în vechime prin locurile unde m-am născut. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
ghel - o creatură extraterestră [...] nici un ghel flămând nu-și vestește saltul ... Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
ghemados - sălbatici care trăiesc pe întinderile de pământ sălbăticit Ghemados se numesc. Verticalii sălbatici care rătăcesc prin Phreerie. Ghemados. Verticalii nimănui. Verticali de nicăieri. Verticali fără căpătâi. Golani. Dezertori. Mihail Grămescu, Phreeria (1991)
giroletă - mijloc de transport aerian Se mulțumi doar să clasifice faptele înregistrate în "semnificative" și "mai puțin semnificative" și să aștepte ca giroleta să-l ducă la destinație. Gheorghe Păun, Ancheta fără sfârșit, în Almanah Anticipația 1987
globusieni - o rasă extraterestră de pe planeta Globus Pentru globusienii civilizației douăzeci, despărțiți de predecesorii lor prin câteva milenii, strămoșii lor imediați neavând scris nu avuseseră civilizație. Mioara Cremene, Mărirea și decăderea planetei Globus (1968)
glor - o armă Glorul era, pesemne, o armă pe care încă n-o văzuse [...] Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
godar - probabil o rasă extraterestră Ca premiu ofer câștigătorului, adică celui ce-mi va aduce cel mai original suvenir, un godar tânăr care cântă, dansează și spune poveștile minunatei galaxii Hafera ! Viorel Pîrligras, Cordoba stelelor, în Almanah Anticipația 1984
godharieni - o rasă extraterestră de pe planeta Godharia Sunt godharieni, iată-i, cad pe capete sub loviturile stelelor de plasmă ale armelor pământenilor [...] Ovidiu Petcu, Câmpiile iadului, în Almanah Estival Science Fiction 2007
gondroni - existențe aflate la granița dintre mineral și animal, ce se dezvoltă în gunoaiele civilizației Gondronii sunt mult mai abili urmăritori. Aș putea spune chiar că ei nu greșesc niciodată. Știu să aștepte momentul potrivit. George Ceaușu, Atacul gondronilor, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
gonioloc - aparat asemănător unui radar Ecranul goniolocului se coloră, pâlpâind într-un alb-lăptos, făcând să apară un desen din cercuri concentrice întretăiate de raze, aidoma unei ținte de tir. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
goth - o stare între viață și moarte Ceea ce rămâne cert [...] este că ATUNCI el a plecat dintre cei vii pentru a se stabili cu abilitatea câștigată în călătoriile temporale în starea de goth, cea care nu este viață, pentru că include moartea în ea, dar nici moarte nu este atâta vreme cât mai păstrează calitatea minimă a viului. valANTim, Trei asasinate, cinci dimensiuni, apoi APTERO, în Almanah Anticipația 1996
grandan - animal asemănător cu un șobolan Ce nesuferite animale pot fi grandanii!
Au un cap mare, cu urechi lungi și înguste, ca două paie, cu dinți ascuțiți și un nas groaznic, cu trei nări. În loc de coadă au un soi de șarpe luminos, care-i însoțește tot timpul. Mușcătura lor e mortală.
Bogdan Rusu, Pasărea de cuarț, în Almanah Anticipația 1987
granieni - numele autohton al marțienilor care și-au botezat planeta Grana – Granienii au un singur dușman: frigul. Ion Hobana, Marele business, în Oameni și stele (1963)
gravifag - care se hrănește cu gravitație Lent, plantele gravifage lunecară înapoi pe curbura spațiului. George Ceaușu, Monumentul, în CPSF nr. 472 (1990)
gravigen - care produce gravitație artificială Se iau probe din aliajul exterior, se detectează amplasarea dispozitivelor gravigene, se încearcă prin toate mijloacele aflarea tainei care încă învăluie astronava. Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
gravigeneratoare - generatoare gravifice Complicatele gravigeneratoare se învecinează cu sistemele Sorilor artificiali, cinci la număr, dispuși în planul ecuatorial al rachetei, imediat dedesubtul motorului gravific. Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
gravimobil - mijloc de transport aerian Un gravimobil alb se ridică din vale, în susul peretelui de piatră, spre ei [...] Romulus Bărbulescu și George Anania, Ferma oamenilor de piatră (1969)
gravini - o rasă extraterestră V-am povestit oare și despre "eșarfele" pe care le vedeam evoluând pe ecranul televizorului? Nu mai știu. Ele sunt, în orice caz, cealaltă categorie de făpturi raționale din antilume: "gravinii". I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
gravionetă - mijloc de transport aerian [...] gravioneta se năpusti vertiginos la aterizare încălcând dezinvolt o duzină de reguli de circulație aeriană [...] Vladimir Bucur, Abandonat în paradis, în Almanah Anticipația 1986
graviplan - mijloc de transport aerian (noțiune întâlnită în mai multe lucrări SFd> Ca un imens fluture negru atras de lumină, graviplanul coborî pe terasa superioară. Ion Hobana, Cea mai bună dintre lumi, în CPSF nr. 192 (1962)
Am aflat în graviplanele noastre tragicul adevăr, recepționând mesajele unor muribunzi. I. M. Ștefan, Lumina purpurie, în CPSF nr. 242 (1964)
Jocul de umbre creează fantasme ciudate pe pereții metalici, în fracțiuni de clipă, cât trec vâjâind graviplanele.
Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
Alteori, mi se părea că viteza graviplanului crește nemăsurat, mult dincolo de posibilitățile mele de control. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
Graviplanul își continuă explorarea: podișul peste care zboară pare, în ciuda vegetației decolorate, arid și monoton.
Adrian Rogoz și Gheorghe Săsărman, Cursă în vid, în CPSF nr. 354 (1969)
O patrulă de graviplane, trecând pe deasupra lor, îi acoperi o fracțiune de secundă.
Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
gravitoplan - mijloc de transport aerian Și numai așa a devenit posibilă construirea imenselor gravitoplane ale zilelor noastre... Th. Tauth, După două milenii, în CPSF nr. 257-258 (1965)
gravomet - dispozitiv antigravitațional [...] se pomeni față în față cu stăpânul casei, care stătea tolănit într-un hamac susținut în aer de gravomeții fixați cu șnururi la capete. Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
gremon - o băutură Aleg o băutură ieftină din care am mai gustat și care mi-a plăcut, gremon. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
gren - o unitate de timp extraterestră Am întârziat cu doi greni din timpul nostru galactic și te-am "luat la bord" – așa mi se pare că se spune la voi. Georgina Viorica Rogoz, Strania maladie siderală, în Anotimpul sirenelor (1975)
gres - un material Sub casca de gres, transparentă, pe obraji se preling picături de sudoare. Ion Hobana, Episod cosmic, în Oameni și stele (1963)
griber - mijloc de transport aerospațial [...] mâna lui se ridică desemnând griberul asolizat ceva mai încolo. Viorel Pîrligras, Fantastica lume a lui Cristobald, în Almanah Anticipația 1987
grodini - probabil o rasă extraterestră Aici puteai auzi lăudându-și mărfurile grodinii, cei ce se exprimă prin splendide imagini în relief. Viorel Pîrligras, Cordoba stelelor, în Almanah Anticipația 1984
grontavar - vehicul spațial [...] de după spinarea dealului ce scuipa șoseaua, a apărut silueta multiluminată a grontavarului. Viorel Pîrligras, Între nasturi, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
Am avut noi și un grontavar, îți dai seama? Viorel Pîrligras, Tristă Ofelie, în Omega nr. 1/1996
Tot ceea ce vă cer e să mă lăsați să vă însoțesc și să pot pleca cu primul grontavar de distanță. Viorel Pîrligras, Înapoi în negru, în "β" - Antologie de literatură fantastică și SF (1996)
Grontavarul se profila măreț la orizont, gata de plecare. Viorel Pîrligras, Precaritatea nivelei cu bulă de aer, în Almanah Anticipația 2016
gruk - o noțiune neprecizată – Din fericire, nu-i vremea grukului, spunea Sal-du. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
gryndont - un animal extraterestru Gryndonții au nevoie să alerge pe suprafețe întinse când sunt în călduri, altfel ajung să se încaiere între ei. Lucian-Dragoș Bogdan, Circarul, în Almanah Anticipația 2016
guam - o creatură mutantă Ultimele animale supraviețuitoare, guamii, căpătaseră trăsături de mutanți. Rodica Bretin, Orașul, în Almanah Anticipația 1984
guliv - un pom fructifer, producător de gulive [...] mi-a alunecat un picior pe scoarța umedă a gulivului.

Negustorii noștri străbăteau ținuturile cu caravane încărcate de gulive ca să facă troc cu ele.
Antuza Genescu, Solzi de jalazian, blană de muflean, în Lumi stranii (2014)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZOrice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro