Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZE


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
ecasienit - un material Nu va uita să mai noteze că materialul din care sunt sculptate este același cu al pereților și al presupusei platforme – ecasienitul.

Doar un singur amănunt nu-l va putea completa: ce anume este ecasienitul. Denumirea este dată din obligație și politețe față de petrografie și nu are alt temei științific decât o oarecare asemănare a culorii și a luciului cu cele ale sienitului albastru-fumuriu perfect lustruit. La asta aș mai adăuga argumentul necesității de a-i atribui totuși un nume. Puteam să-l numesc „apollinit".
Cecilia Dudu, Scarabeul lui Rașid (1967)
ecogen - un fel de clonă Într-adevăr, spre stupefacția sa, inginerul celibatar, trecând în camera de ecou și-a găsit „un fel de geamăn" de dimensiunea sa, natural și de o asemănare perfectă. Astfel au fost inventați ecogenii. Romulus Dinu, Ecogenii, în Dintr-o lume congelată (1980)
ecogenolog - specialist care studiază ecogenii (vezi mai sus) [...] inginerul ecogenolog și-a făcut o echipă de specialiști pentru a studia anatomia, fiziologia și mai ales psihologia produșilor săi. Romulus Dinu, Ecogenii, în Dintr-o lume congelată (1980)
ecoscop - instrument de detecție a ecogenilor (vezi mai sus) [...] bărbații posesori – sau nu – de ecogeni erau controlați la intrarea în casă de către consoarte cu un fel de făcăleț numit de ele ecoscop. Romulus Dinu, Ecogenii, în Dintr-o lume congelată (1980)
ecramor - ecran pe care se proiectează amintiri Iar când, după luni de zile, îl copleșea singurătatea, deschidea canalele ecramorului și una din cele două mari iubiri ale lui prindea viață și încălzea prin prezența ei nava ce gonea prin spațiile reci.

Ecramor – ecran pe care se pot proiecta spațial imagini din memorie (n.a.) [notă de subsol]
Camil Baciu, Iubirile cavalerului, în Planeta cubică (1964)
eferi - creaturi minuscule De mult minusculii eferi care-i ascultaseră telepatic începutul povestii muriseră. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
egolin - o substanță
– O să-ți injectez lent preparatul... e ceva nou... inofensiv... Egolin... sper să nu adormi, ci doar să intri într-o somnolență superficială [...] Georgiana Viorica Rogoz, Anotimpul sirenelor, în Anotimpul sirenelor (1975)
elastex - un material [...] au reușit să culeagă trupurile uscate ale astronauților de pe Skylark, zece cadavre închise în carcasele lor de metal și elastex. Radu Gheo, Fairia (2002)
elastit - material plastic elastic Poate că rezolvarea problemei o va da noua masă plastică produsă în laboratoarele uzinei de la Săvinești. Botezată elastit datorită excepționalei sale elasticități, ea are totodată un coeficient de rezistență foarte ridicat. Ion Hobana, Furtună în adâncuri, în Un fel de spațiu (1988)
elastolit - un material Ca și în alte dăți, cisternele automate-începuseră să stropească pavajul din elastolit cu o soluție de apă cu săpun [...] I. M. Ștefan, Radu Nor, Drum printre aștri (1959)
elcvecitron - un instrument muzical Mă întind pe pat, închid ochii și încerc să-mi închipui cum aș arăta bâțâindu-mă în ritmul unui menuet cântat la elcvecitron de Cazmbilat-3, celebrul interpret adrinobiz al noului val de muzicieni oficiali. Leonard Oprea, Recviem, în Domenii interzise (1984)
electrogabor - polițist electronic foarte eficient și dur Electrogaborii le servesc treizeci de împușcături în două secunde. Dănuț Ungureanu, Anatomic Grafitti, în Almanah Anticipația 1996
electronavă - navă maritimă electrică Acum doi ani eram radiotelegrafist pe bordul electronavei de cercetări oceanografice „Vulturul". I. M. Ștefan, Radu Nor, Drum printre aștri (1959)
electropluș - un material Pe masa prezidențială se răsfață, fără cea mai ușoară cută, o cuvertură de electropluș vișiniu. Gheorghe Săsărman, R.U.-707 la strâmtoare, în CPSF nr. 230 (1964)
electropod - picior electromecanic Și am pornit la plimbare amândoi ținându-ne unul de celălalt, oscilând ca două limbi de metronom pe rudimentele noastre de picioare proprii și târând electropozii într-un cărucior, pentru orice eventualitate. Romulus Dinu, Week-end, în Dintr-o lume congelată (1980)
elementon - o particulă elementară În câmpul cosmic L3 se află elementoni – granule elementare ale materiei aflate într-o stare specială, denumită de știința modernă prematerie. Aceste granule au apărut în sânul materiei trecută prin aparent inexplicabila aventură a transmutației naturale... Cecilia Dudu, Foc pe cer în Ursa Mică (1964)
elicobuz, elicomobil - tipuri de vehicule aeriene Pe trei plafoane de zbor se întretăiau elicobuze, elicomobile și elicoptere de toate tipurile. Romulus Bărbulescu și Geoge Anania, Stăpânul stihiilor, în CPSF nr. 174 (1962)
elovian - care aparține unui anumit sistem solar Pe Altaib, noaptea durează nouă ore, pe Zirma, șase, pe Magre, zece, doar aici, pe acest fost satelit elovian, între apusul și răsăritul lui Zirtob se scurg șaisprezece ore. Alexandru Ungureanu, Norocosul, în Almanah Anticipația 1983
elox - un material sau o substanță Caynu înclină capul într-o parte și, de sub carapacea dură a eloxului, își făcură apariția doi cili verzi. Aurel Cărășel, Poveștile pădurii de cristal, în CPSF nr. 515 (1994)
O pastă cleioasă ca uleiurile de zugrăveală pe bază de elox. valANTIm, Sfynxoid pergamentos neidentificat, în CPSF nr. 536 (1996)
elșal - elicopter-șalupă Apoi vom veni să te luăm cu tancheta sau cu elșalul nostru. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
eludiu - denumirea unui metal Acela care-mi vorbea știa absolut totul despre secretul eludiului, metalul obținut după ani de eforturi. Virgil Gheorghiu, Acul de cravată, în CPSF nr. 285 (1966)
elvinie - probabil o ființă mitologică El avea o mască de satir. Ea, una de elvinie. George Ceaușu, Atacul gondronilor, înAvertisment pentru liniștea planetei (1985)
– Bine, domnilor, dar voi n-ați rezisat elviniilor! Chiar dacă îmbrățișările lor nu v-ar sufoca, să știți de la mine că ele își devoră prada după... George Ceaușu, Ochiul de sticlă, în O planetă numită anticipație (1985)
emotron - o particulă a energiei psihice Emotroni, afectroni, pasitroni – oricum ați numi aceste particule, oameni și alte rase stelare, e aceeași forță peste tot, așteptând. Dănuț Ungureanu, Ultimul mesaj e veșnicia, în Alte țărmuri (2009)
endodermit - un material Ce, nu știa el că șeful avea niște mănuși din, cum îi spune ?... Endodermit ? care copiază orice amprentă […] Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
endomobil - un mijloc de transport [...] endomobilele fulgerau pe autostrada suspendată [...]. Marina Nicolaev-Ungureanu și George Ceaușu, Elegie pentru o epavă cibernetică, în O planetă numită anticipație (1985)
energomobil - un mijloc de transport Energomobilul ne ia și oprește la stația terminală. George Ceaușu, Atacul gondronilor, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
Bozo ne-a întâmpinat cu energomobilul său, un vehicul ultima modă importat de pe Pluto, de forma unei languste, dar atât de încăpător, încât am intrat cu toții fără probleme, inclusiv bagajele, acvariul și androizii. Ruxandra Andrian, Arconax, în Almanahul România literară 1987
energosoloxpren - materie folosită ca energie pentru navele spațiale Centrul metagalactic, însăși această supremă instituție a Cosmosului, a reclamat-o pentru a o transforma în energosoloxpren pentru nevoile noilor nave supraluminice și trimisese spre periferia dreaptă a Andromedei M4 mai multe sferonave SPAX pentru a o transporta în Vechea Galaxie. Mihai Moraru, S-a pierdut o stea, în CPSF nr. 346 (1969)
enocrat - adept al enocrației – Cine sunt enocrații ăștia și ce vor de la noi?
– Ce sunt, știu, dar nu știu ce vor. Sunt adepți ai enocrației, o orientare sociologică și politică, potrivit căreia, în societatea contemporană, rolul de conducere ar reveni specialiștilor în domeniul enotehnicii.
Victor Martin, Partidul de export (2004)
enocrație - sistem în care conducerea revine specialiștilor enologi
eorieni - o rasă extraterestră Sunteți ultima generație de eorieni, născuți pe o navă destinată colonizării altor lumi. Rodica Bretin, Generația omega, în Almanah Anticipația 1983
erecib - robot al controlului ereditar Ereciburile, roboții controlului ereditar, au pătruns până în adâncul structurii substanței mele. Ion Mînzatu, Chemarea nesfârșitului (1963)
erincride - creaturi zburătoare extraterestre Deasupra pădurii se ivi un cârd de erincride. Zburau foarte încet, abia fluturându-și membranele de siliciu. Leonard Oprea, Întâlnirea, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
erlieni - creaturi extraterestre În jurul vetrei vecine, pâlpâiau în pacea odihnei trupurile gelatinoase ale erlienilor, o sectă străveche, despre care auzise că ar dispune de uluitoare puteri mentale. Alina Popov, Noapte adâncă la Vaya con Dios, în CPSF nr. 575 (2005)
erlogen Vezi bec erlogen

etermalieni - o rasă extraterestră de pe planeta Etermal Felul de a raționa al etermalienilor nu se deosebește cu nimic de cel al oamenilor de pe Pământ [...] Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
eufil - o băutură Pe când sfârșisem de mâncat și savuram în tihnă câte un pahar înalt de eufil (din propria-mi rezervă), m-a întrebat ce mai e nou pe la Centru [...] Valentin Ciocșan, Greona, în Almanah Anticipația 1988
euthanator - aparat menit torturării condamnaților la moarte – Domnilor, v-am invitat [...] pentru a vă solicita concursul la realizarea unei invenții menită să contribuie în cel mai înalt grad la asigurarea liniștii și ordinii în patria noastră, invenție care va face să pălească de invidie ministerele de interne ale multor țări. [...] Cred că ar suna bine să-i spunem "euthanator". Dan. D. Farcaș, Euthanatorul, în CPSF nr. 533 (1996)
euxilon - denumirea unui material Până când, în urma unui studiu care dură mai bine de un an, laboratorul de chimie analitică publică o lucrare complexă asupra materialului denumit "euxilon", ca un omagiu adus bătrânului Pontus Euxinus. E. Jurist și L. Petrescu, Uzina submarină în primejdie, în CPSF nr. 19 (1956)
exanie - rezervație în care este conservată civilizația dintr-o anumită perioadă istorică Te retragi cu pensia întreagă în care exanie ai să vrei. Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
exemanație - transferul de civilizație de la o specie rațională la alta Celia îi povestise despre exemanațiile din Tellio – anul 7001 și din anul pământean 1908, când în jurul acestor aștri au apărut – după teoriile tellienilor ca și ale pământenilor – bolizi, comete, OZN-uri. Cecilia Dudu, Coniac „3 secole”, în Coniac „3 secole” (1970)
exonir - produs care induce un somn fără vise […] EXONIRUL asigura odihna la un preț astronomic. Fără vise, dar pe cine mai interesa asta?! Michael Haulică, SIHADA (1987)
expulzer - dispozitiv utilizat într-un mediu virtual Unul din cei doi așeză alături două expulzere camuflate. Costi Gurgu, Virginia, în CPSF nr. 522 (1995)
exty - oameni rămași în afara cupolelor care au suferit de pe urma radiaților Marco este un exty, trăiește în afara orașului, nu are niciun implant și nici nu-și dorește vreunul [...] Dar exty arată oribil, au suferit mutații respingătoare și chiar și cu cea mai mare bunăvoință, nu pot fi numiți oameni, spre deosebire de Marco. Balin Feri, Restricția, în Alte țărmuri (2009)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZOrice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro