Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZA


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
aași - o rasă extraterestră de pe planeta Aas O făptură, bizară, verzuie, ca o frunză cu codița sumețită în sus, se strecură lunecând parcă, ajutată de fapt de nenumărate piciorușe ce se distingeau vag pe marginea acelei „frunze" lunguiețe.
– Ce-i asta ? întrebă Iv.
– Un aas ! șopti înfiorat Otal. În forma lui primitivă, inițială.
Tudor Negoiță, Când zeii conspiră (1991)
aban - un fruct [...] venusienii de pe roditoarele podișuri din sudul planetei, unde obrajii femeilor se pârguiesc asemenea rumenelor fructe de aban [...] Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
abisonaut - explorator al abisurilor marine Adunați în jurul bătrânului savant, abisonauții își concentraseră atenția asupra noului peisaj apărut pe ecrane. Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 176 (1962)
abisoscaf - aparat de explorare a abisurilor marine [...] abisoscaful "Constelația II" va porni cu două luni mai devreme să cerceteze lanțul vulcanic submarin "Constelația din ape". Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 175 (1962)
abnnan - numele unui fruct Vassur căută în mica desagă și scoase ceea ce semăna foarte mult cu un abnnan, un fruct din Centauri. Dan Doboș, Abația (2002)
acavuzian - o rasă extraterestră Am rugat-o pe Liv să mă aștepte la ieșirea din zona turnului cu o torță cu arc și o diademă anti-psi pe care o primisem într-una din seri de la un acavuzian pântecos, cuprins de milă în fața mâinii mele întinse. Viorel Pîrligras, Între nasturi, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
accun - metal lichid care devine solid când este prins într-un câmp magnetic; utilizat ca armă albă Pradă unei furii reci, quintul smulse fulgerător lama de accun, pe care o avea în teaca disimulată sub pielea mâinii stângi. Dan Doboș, Abația (2002)
aclateil - probabil o băutură Nota particulară o dădeau amănuntele și prietenii se tăvăleau de râs [...] când apartamentul le oferea să aleagă între vodsky și aclateil ca și cum urmau să se decidă pentru președenția Oficiului sau acceptarea premiului Sol Invictus... Vladimir Colin, Babel (1978)
acoptaponi - creaturi fantastice Așa mi-a fost dat să aflu că fluturii-zmeie făceau parte din neamul acoptaponilor, a cărui primă căpetenie (amestec de președinte de republică și de împărat, numit de aceea preșpărat) fusese Acoptapon I-ul […] Vladimir Colin, Dincolo de zidul de neon (1968)
acrolteri - o rasă extraterestră Albert îi văzu pe acrolteri cum se prind, ca la comandă, într-un dans popular din cataclismul 2. Își înălțau în văzduh capetele de sărbătoare și zâmbeau extatic, făcându-te să te întrebi de ce i-a înzestrat natura cu trei perechi de picioare, când te poți menține pe verticală cu două perechi și chiar cu una singură. Victor Martin, Partidul de export (2004)
acroniu - un metal – [...] Iar acroniul are miros de migdale. Ce e acroniu?
– Un metal foarte rar. Pe Ioza se găsește în cantități destul de mari.
Victor Martin, Partidul de export (2004)
acvamobil - un mijloc de transport Acvamobilul lui spinteca mai departe apele Mediteranei; Romulus Bărbulescu și George Anania, Ferma oamenilor de piatră (1969)
acvaplast - denumirea unui material Sărurile apei de mare, unite în combinații chimice cu substanța de solidificare, dădeau acvaplastului o duritate neîntâlnită. Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
adrinobizi - o rasă extraterestră Pe ecranul negru aflat la capătul patului, însoțite de sunetele grave ale chinorgii, apar din când în când citate din operele adrinobizilor, superiorii planetei. Leonard Oprea, Recviem, în Domenii interzise (1984)
aerocletă - un mijloc de transport, o bicicletă aeriană Instinctiv zmucești ghidonul și treci razant pe sub el cu aerocleta culcată în plan orizontal. Costi Gurgu, Previziunea, în CPSF nr. 528-529 (1995)
aerosfredel - un mijloc de transport de la Pământ la Lună Poate că ei [cititorii] vor pricepe mai bine ca mine mecanismul „aerosfredelului" despre care inventatorul ne vorbește din păcate ici-colo numai, și atunci poate cu ajutorul lor să izbutim a pune din nou aerosfredelul în stare să zboare și să readucă din Lună pe bietul nostru frate. Henri Stahl, Un român în lună (1914)
aerotanc - tanc aerian La marginea orașului, văzu cum din văzduh coboară cinci aerotancuri pe platforma din fața hanului, înconjurată acum de soldați. Marius Stătescu, Planeta uitată, în Alte întâmplări din veacul XXI (1977)
afectron - o particulă a energiei psihice Emotroni, afectroni, pasitroni – oricum ați numi aceste particule, oameni și alte rase stelare, e aceeași forță peste tot, așteptând. Dănuț Ungureanu, Ultimul mesaj e veșnicia, în Alte țărmuri (2009)
agidieni - o rasă extraterestră de pe planeta Agidia Am avut toate bolile cunoscute, am trei mâini, patru picioare, ochii verzi și pielea albastră ca toți agidienii [...]. Victor Martin, Întâmplare obișnuită pe neobișnuita planetă Agidia, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
agonii - o specie de plante Constată cu neplăcere că se afla întins în mijlocul unor straturi de agonii - plante indigene care se hrănesc cu cadavre descompuse de lumina verde a lui Pedgre, marele soare verde. Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
ahernarian - care aparține sistemului stelei Ahernar Pe enorma hartă spațială, care acoperea un perete întreg, se conturară orbitele planetelor sistemului ahernarian […] Ion Mînzatu și Gheorghe Săsărman, Catastrofa mezonică, în CPSF nr. 208 (1963)
ahrieni - o rasă extraterestră de pe planeta Ahra Nici o expresie crispată, nimic aspru, orgolios în privirile ahrienilor, sau extravagant în vestimentația lor, făcută să nu violenteze privirea și să se încadreze firesc în decor. Horia Aramă, Planeta celor doi sori, în Almanah Anticipația 1986
aimioseni - o rasă extraterestră de pe planeta Aimio Până acum știm doar un lucru, și anume că planeta lor și-au botezat-o Aimio și că ei se numesc "aimioseni". I. M. Ștefan, Regăsirea lumii pierdute, în Naufragiații (1973)
aiupiterizare - presupusa luare de contact cu planeta Jupiter [...] pot [...] să fiu implicat în aselenizări, amartizări, aiupiterizări și în alte operații pe care lingviștii ne obligă să le numim atât de monstruos. Miron Scorobete, Nava cosmică ”Anteu” a fost deturnată?, în Crâncena luptă dintre ”Ate” și ”Abile”
al - unitate de măsură a timpului O tăcere ce stăpânea de 23 de ali lumea rachetei.

Ali – unități de măsură a timpului în sistemul vuund: 23 de ali corespund cu 10 zile terestre. (n. a.) [notă de subsol]
Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
alamon - o plantă Și, pierzându-și brusc interesul, s-a cuibărit printre florile de alamon și a prins să suspine sacadat, extaziată. Ana-Veronica Mircea, Bifurcația, în CPSF nr. 535 (1996)
alcanat - formă de organizare statală marțiană Fapt e că Dral a unificat puzderia alcanatelor, transformând foștii stăpâni într-un fel de guvernatori obligați să-i supună problemele vechilor lor posesiuni [...] Vladimir Colin, Babel (1978)
alcatani - populație de tip feudal de pe Marte Sângeroasa epocă a alcatanilor a fost dominată de două figuri cvasilegendare [...] Vladimir Colin, Babel (1978)
alcinthieni - o rasă extraterestră de pe planeta Alcinthia Iar alcinthienii, trebuia să recunoască, nu erau deloc urâți; alcătuiri de piese conice, romboedrice, fiecare din ele aureolate de suprafețe torsionate ale unor alte dimensiuni [...] George Ceaușu, Înstelata aventură (1987)
alcorieni - locuitorii planetei Alcora, urmași ai primilor coloniști pământeni [...] Donna Moran era femeia superbă, invidiată de toată înalta societate alcoriană pentru frumusețea și eleganța ei. Rodica Bretin, Jucăria, în Efect holografic (1985)
aldoză - o boală inflamatorie Ești suspect de un proces incipient de aldoză.
Aldoză ? Asta ce mai e ?
O inflamație a țesuturilor superficiale, probabil de natură alergică.
I. M. Ștefan, P. G. 7 luptă contracronometru, în CPSF nr. 407 (1971)
aldron - probabil un automat interactiv de luptă La comanda lui, aldronul declanșă ejectarea într-o succesiune rapidă a modulelor, imprimându-le traiectorii aleatorii care le vor purta pe coordonate imprevizibile. Silviu Genescu, Desprindere lentă, în Almanah Anticipația 1993
alestine, brianalde, telfar - obiecte extraterestre neidentificate mai îndeaproape Înșirate lângă perete, alături de lucrurile prea mari ca să-ncapă-n ele, telfarul, câteva brianalde, o broncă, trusa de alestine [...]. Mihnea Columbeanu, * * * , în Almanah Science Fiction 2007
aleuxyl - un drog halucinogen Aleuxyl. Halucinogen major. Sebastian A. Corn, Adrenergic!, în JSF nr. 89-90 (1994)
alfieni - o rasă extraterestră de pe planeta Alfa Speriați de prăbușirea zidului, alfienii se retrăseseră cu câțiva metri înapoi și până și căpetenia ne privea cu neliniște. Ovidiu Șerb, Am fost zeu, în Almanah Anticipația 1988
allani - o rasă extraterestră de pe planeta Alla Apoi am văzut allanul, apărând câte-un moment deasupra turmei, risipind câte unul dintre norii de fum alb, scufundându-se iar... Mihnea Columbeanu, * * * , în Almanah Science Fiction 2007
almie - (probabil) o plantă Ca să nu mai vorbim de adevăratele prilejuri de desfătare pe care le promiteau salatele artistic preparate din almii, fitohelii sau morfostili. Michael Haulică, SIHADA (1987)
alomină - o băutură Își sorbiseră fiecare paharul cu alomină, preparată din plante marțiene, băutura preferată a lui Moldovan. I. M. Ștefan, Lumina purpurie, în CPSF nr. 239 (1964)
als - o funcție socială Alsii suiau treptele și dispăreau pe ușa larg deschisă, străjuită de cei doi măcelari cu șorțuri negre. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
altosaxtral - un instrument muzical Când a apărut Parkibird cu altosaxtralul său construit după schițele primite de la terrianul acela galben... Degetele lui lungi alergând pe clapele ovale, platinate... Leonard Oprea, Recviem, în Domenii interzise (1984)
amcardan - o plantă Tăcea și privea de pe veranda suspendată arbuștii de amcardan, pe care până la sfârșitul vieții i-a numit „tufe de trandafiri” [...] Augusta Cristina Călin, Ultimul weekend cu Terra, în Helion nr. 1-2/2014
ametister - denumirea unui material Mă întind pe canapeaua translucidă de ametister. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
amilenă - denumirea unui material Înăuntru, în cameră, pe masa de amilenă, perfect vertical, titirezul încă se mai învârtea, înfășurat într-un manșon de spirale multicolore. Aurelius Belei, Techno-System, în Almanah Anticipația 1995
amnezicide, amnezifore - substanțe care provoacă uitarea Se zice că AGC-ul ar dispune de o gamă completă de substanțe frenoactive – amnezifore, amnezicide etc, foarte selective. Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
amnezoemițător - mașină care provoacă uitarea selectivă Un amnezoemițător de mare putere, lucrând pe lungimea de undă a personalității Generalului făcu să dispară instantaneu din toate conștiințele aflate în interiorul cercului uitării imaginea sa odinioară atât de vie. Dănuț Ungureanu, Pedeapsa, în Almanah Anticipația 1986
amorfizor - o armă Doi extratereștri intră înlănțuiți în zona mea. Dezgustat, scot amorfizorul și-i fac terci. Constantin Pavel, Raport prescurtat, în CPSF nr. 474 (1990)
anacrodon - o creatură extraterestră Gușa de anacrodon, xerii cei crocanți, aripioarele de stafilogeni erau tot atâtea tentații. Michael Haulică, SIHADA (1987)
androidic - referitor la androizi Aspectul creierului defunctei seamănă surprinzător cu acela al unui creier androidic. Gheorghe Săsărman, Isprava androidului mut, în Himera (1979)
androluid - probabil o etapă evolutivă Eu, un virtual crimsingals, chinuiesc o biată androluidă care nu vrea altceva decât să fie aleasă printre supraviețuitori. Leonard Oprea, Moartea unui crimsingals, în Domenii interzise (1984)
anergetizor - o armă energetică Îi așteptă să dispară, apoi, cu un gest mecanic, scoase din teacă anergetizorul. Tiberiu Mihai, Șoimii oglindă, în CPSF nr. 568 (2004)
aneugleni - creaturi acvatice extraterestre Până și locuitorii oceanului, nevolnicii aneugleni, își băteau joc de ea. Leonard Oprea, Întâlnirea, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
angioproteu - o formă de viață Închistat în carcasa minerală, ca un astronaut letargic în nava lui, angioproteul peregrina prin Univers, vegetând, așteptând. Georgina Viorica Rogoz, Himerosaurul, în Anotimpul sirenelor (1975)
anglisă - o limbă, urmașa englezei actuale Erau versiunea cu mult mai rezistentă și mai rapidă a oamenilor, fiecare fiind încărcat cu personalitatea cuiva care existase cu adevărat în urmă cu patru sute de ani, de unde și denumirea de imbodden, "întrupați", provenită din vechea anglisă, a cărei origine provenea din și mai vechea engleză [...], vorbită, cândva, pe Pământ. Silviu Genescu, Entitæt, în Almanah Anticipația 2015
animoniu - un element chimic – I-ați dat și o denumire, domnule profesor ?
Da. O denumire simbolică ; de la animas-suflet, i-am zis animoniu. [...]
Acolo, acum câteva secole a căzut un meteorit. În compoziția lui, pe lângă o seamă de elemente existente și pe Terra, am descoperit și acest transuranian, căruia i-am dat numele de animoniu.
George Nestor, Castelul singuratic, în CPSF nr. 395 (1971)
anitron - un înlocuitor al tranzistorului Elementul acesta a fost botezat de mine anitron, după numele soției mele Anne. Camil Baciu, Revolta creierilor, în Revolta creierilor (1962)
ann - partea definitorie a minții unei persoane Peste toate acestea domnea ann, vocea minții sale, porțiunea aceea unde fiecare om rămânea singur cu sine însuși, pentru a ști cine este. Dan Doboș, Blestemul Abației (2003)
antigravitoare - sisteme antigravitaționale Diametrul navei măsura aproape un kilometru și, fără antigravitoare, s-ar fi prăbușit sub propria masă. Rodica Bretin, Orașul, în Almanah Anticipația 1984
antirad - remediu împotriva iradierii Doctorul Panaitescu personal m-a asigurat că după o lună de tratament cu „antirad" se va putea spune cu certitudine dacă boala actinică a fost sau nu înlăturată. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
antisolină - o substanță Antisolina din stratul protector face imposibilă o eventuală folosire ulterioară a imaginii în scopuri gastronomice. Adriana Moșoiu, Paparazzo, în CPSF nr. 577 (2005)
antivid - alternativa simetrică a vidului În ceea ce privește ipoteza antividului la care ajunsese Val, aceasta întregea imaginea duală a lumii; după cum substanța își are antisubstanța, vidul își are simetricul său. Adrian Rogoz, Fugă în spațiu-timp, în Prețul secant al genunii (1974)
anți - o rasă extraterestră de pe planeta Anto Anții cunoșteau și ei astrele populate de raționali. Cecilia Dudu, Coniac „3 secole”, în Coniac „3 secole” (1970)
anu - o pasăre călătoare în timp Printre scândurile lăzii ghici ochii sclipitori ai anu-ului – pasărea de zăpadă ce călătorea în timp. Iulia Anania, Legea, în CPSF nr. 485 (1991)
aolinit, aoliton - denumirea unor substanțe – Nu mă interesează în momentul de față spectrul aolitonului, nici compoziția aolinitului. Miron Scorobete, Abatele, piticul, papagalul și pisica, în Femeia venită de sus (1971)
aplanetiza - a asoliza pe suprafața unei planete Pe terasa rachetodromului sosisem cu puține minute în urmă și, aflând că pasagerii navei dinspre Eridan, aplanetizată încă în timpul nopții, nu primiseră permisiunea de a coborî [...] am hotărât să aștept [...] Constantin Cubleșan, Iarba cerului (1974)
aranali - o rasă extraterestră [...] mica stea servea ca far pentru freghter-ele flotei aranalilor (specie inteligentă cu aspect arahnoid). Cotizo Draia, Meseriile viitorului, în Helion nr. 4/1994
araxieni - o rasă extraterestră de pe planeta Arax ...Într-adevăr, după trei săptămâni, așa cum am prevăzut, am fost aruncat pradă ziariștilor araxieni. Eduard Jurist, Ultima călătorie cosmică, în CPSF nr. 274 (1966)
arayak - o tufă cu frunze albăstrii Aici, în vale, printre tufele de arayak, parcă e mai răcoare. Viorel Pîrligras, Fantastica lume a lui Cristobald, în Almanah Anticipația 1987
arcadieni - o rasă extraterestră de pe planeta Arcadia Arcadienii nu difereau foarte mult de noi, doar că aveau două fețe, aceasta înțeles literal, mai exact spus, ei erau făpturi integral simetrice, adică și în raport cu un plan care le-ar fi trecut prin cap, umeri, mâini și picioare. Ovid S. Crohmălniceanu, Istorii insolite (1980)
arconacși - o rasă extraterestră de pe planeta Arconax Orașul era populat de o diversitate fantastică de nații, de la stranii arconacși, băștinașii planetei – bipezi având capetele ca niște ciupercuțe și mâinile slabe, terminate cu degete lungi și moi – până la binecunoscuții azurieni. Ruxandra Andrian, Arconax, în Almanahul România literară 1987
arfi - entități care trăiesc prin alte corpuri, umane sau animale, experimentând trăirile ființelor ocupate ... la sosirea lor pe Sitab (nu mai știu din ce fund al spațiului veniseră, amintirile se încețoșau, firește, nu putea ține minte tot și nici nu era nevoie, de vreme ce doar cei îngrădiți se agață de repere presărate în timp) belșugul trupurilor disponibile dezlănțuise în rândul arfilor o adevărată beție. Vladimir Colin, Sub alte stele, în Capcanele timpului (1972)
arheofon - aparat care redă sunete captate în obiecte vechi În urechi îi sunau, obsedant, cuvintele pe care arheofonul izbutise să le smulgă din lutul plămădit în urmă cu unsprezece milenii. Ion Hobana, Glasul trecutului, în CPSF nr. 215 (1963)
arhimag - un instrument muzical Așadar, râșniță cu muzicuță, sau mai tehnic, un arhimag, brevet Lorelei, tip antediluvian. Georgiana Viorica Rogoz, Anotimpul sirenelor, în Anotimpul sirenelor (1975)
arhistructura nuova - un joc Se jucau acolo toate jocurile posibile, începând de la clasicul poker ordinatorial până la arhistructura nuova și lavar algoritmic, jocurile aristocrate multvehiculate pe Achernar. Viorel Pîrligras, Între nasturi, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
aro - o piesă muzicală Plara începuse tocmai să ne cânte un aro mercurian [...] Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
arrhenit - o substanță chimică Până și arrhenitul lichid, pe atunci de curând descoperit, care coroda platina ca pe-o bucățică de zahăr, se aduna pe solul albicios al Arclantidei în băltoace prozaice, după înlăturarea cărora nu se putea distinge nici măcar picoscopic vreo alterare. Cristian Tudor Popescu, Arclantida, în Planetarium (1987)
arvani - o rasă de cai Arvanii au pierit de pe vremea străbunicului meu, răspunse Sal-du, ridicându-și brațul drept în semn de mirare. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
asal - o rasă extraterestră Asalii susțin că planeta e a lor, voi susțineți că planeta e a voastră... și, uite așa, începe un nou război [...]. Victor Martin, Întâmplare obișnuită pe neobișnuita planetă Agidia, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
ashara - copac de pe Venus [...] Scat Mor nu uitase să-i cinstească [...] cu parfumate larhi venusiene, tuberculii cu gust de fructe împodobind rădăcinile aeriene ale copacilor ashara, ca și cu mana violetă dafgol, culeasă de pe nisipurile de pe Marte. Vladimir Colin, Babel (1978)
astoretic - rotor astoretic, un tip de rotor [...] detectoarele au semnalat o scurgere de radiații epsilon, care a provocat probabil, la intervale neregulate, funcționarea rotorului astoretic. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
astralofag - o creatură extraterestră Monstrul venit din spații, sau Astralofagul, cum îi spunem noi, trebuia de mult să piară, și să se stingă... Viorica Huber, Taina Sfinxului de pe Marte (1967)
astroantropi - oameni veniți din stele Să le fi spus astroantropi? Sau alte combinații elino-latine savante și atât de inestetice... Cecilia Dudu, Scarabeul lui Rașid (1967)
astroantropologie - o știință similară exobiologiei Intrase întâmplător, căutând-o pe Lena, în micul amfiteatru unde se țineau prelegerile de astroantropologie. Mihu Dragomir, Pe lungimea de undă a Cosmosului, în CPSF nr. 158 (1961)
astroarheologie - studiul civilizațiilor extraterestre dispărute – Dați-mi voie să vă prezint pe cea mai tânără membră a expediției noastre, pe Liona, specialistă în astrocomunicații și astroarheologie, cea mai bună studentă pe care am avut-o în ultimii ani. Mihnea Moisescu, Copleșitoarea amintire, în CPSF nr. 309 (1967)
astrobaliză - baliză cosmică [...] rețeaua de astrobalize efectuase inutil toate operațiunile posibile de decelare a navei. Bogdan Ficeac, Callysto, în Almanah Anticipația 1988
astrobiect - un obiect spațial [...] din informația genetică stocată în biocipurile de la bordul astrobiectului se sintetizează altceva, de îndată ce devine disponibilă materia primă necesară [...] Cristian M. Teodorescu, Basme africane, în Senzoriada (2014)
astrocar, astrocargo - tipuri de nave spațiale Peduu, micul soare roșu, încărca atmosfera cu regrete la ultima plecare a unei nave umane un astrocar gen mare, greoi și demodat, care mugi îndelung, scuipă râuri de flăcări din duzele dorsale și abia reuși să se înalțe, pe urmă se făcu o stea strălucitoare și trecură mai mult de douăzeci de secunde până se stinse.

Totuși, beneficiind de noroc, de generozitate, sau de amândouă, astrocargoul "Victoria" reușise să evacueze cu bine patru mii de umanoizi, care nu-și puseseră nici măcar o clipă vreo întrebare despre sărmanul sergent Nazio din batalionul 3 diversiuni meteorologice.
Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
Cu o escală înainte de sosirea pe Struve, lui Mooneye i s-a comunicat că în acea zonă a fost semnalată o cosmofregată care atacase și răpise câteva astrocargouri.
Adrian Rogoz, Prețul secant al genunii (1974)
[...] iau nava pe sus, o încarcă într-un astrocargou și o satelizează pe o orbită joasă. Alexandru Ungureanu, Lera cea adevărată, în Helion nr. 5/1988
astrofar - far cosmic Motivul trimiterii la practică undeva pe un astrofar de la periferiile Galaxiei nu mi s-a părut suficient de credibil. Mihail Cosma, Cantonierul galactic, în CPSF nr. 403 (1971)
astrohotel - hotel cosmic I-ar fi plăcut să-și facă o parte din tradiționala călătorie de nuntă la unul din astrohotelurile de pe Phobos. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
astromobil - navă spațială – Dar e foarte frumoasă planeta asta pustie, am strigat către „bătrânul“ meu amic Steph, care repara de zor micul nostru astromobil. Sorin Stănescu, Frumoasa din planeta adormită, în Pe lungimea de unda a Cosmosului (1967)
astronavic - care ține de sau este propriu unei astronave Încă o zi astronavică a luat sfârșit. Ion Mînzatu, Paradoxala aventură (1962)
atemporină - substanță care permite trecerea în timp – Are în mână atemporina... putem presupune că același lucru îi circulă acum prin corp... Radu-Dragoș Neacșu, Cerșetori ai norocului, în CPSF nr. 531 (1996)
atlasieni - o rasă extraterestră de pe planeta Atlas Vârful mlădioasei, suplei cozi, specific atlasienilor, se termina semeț într-un smoc de păr brun-cafeniu la culoare [...] Oliviu Crâznic, Alberto, în Almanah Anticipația 2014
atomiți - forme de viață celulare care acumulează energie atomică A urmat apoi un schimb de mesaje din ce în ce mai disperate, căci oamenii de pe Saturn deveniseră prizonierii atomiților. Ei le-au dat acest nume... Marius Stătescu, Cerul era senin, în Întâmplări din veacul XXI (1974)
atomoplan - aparat de zbor De la vilă si până la laboratoarele I.M.S.A. era o cale de vreo 100 km, ceea ce pentru luxosul atomoplan al profesorului constituia un fleac : străbătea distanța aceasta în mai puțin de 5 minute. Ion Mînzatu, Paradoxala aventură, în CPSF nr. 90 (1958)
aun - unitate de măsură a distanțelor astronomice Pelicula Ez, din care facem parte, este o lume ce se află față de Pământ la o distanță de peste 200 de auni, adică 8 000 de gigaparseci. Justin Teodoru, La 400 de auni de marea peliculă, în CPSF nr. 272 (1966)
autoglisor - aparat de zbor Autoglisorul de lângă mine e negru, prelung, ultra, ultramodern. Pe aripa stângă are... Cecilia Dudu, Foc pe cer în Ursa Mică (1964)
autolocator - instrument automat de măsurare Autolocatorul electronic indica în permanență aceeași densitate a materiei difuze interstelare. Cecilia Dudu, Foc pe cer în Ursa Mică (1964)
autopter - aparat de zbor La Veneția i-a fost predată o gondolă cu flori de la același domn […] care a condus-o cu autopterul până la Marsilia. Cecilia Dudu, Scarabeul lui Rașid (1967)
aurorieni - locuitorii planetei Aurora Aurorienii sunt eminamente cumpătați și modești; dușmani neîmpăcați ai civilizației terienilor, care pentru ei este sinonimă cu risipa, cu luxul și cu urmările lor: depravarea și degenerarea. Amargo, Un reporter în noua planetă Aurora (1907)
avdieni - o rasă extraterestră de pe planeta Avda [...] contactul cu avdienii li s-a părut tuturora din cale afară de primejdios. Adrian Rogoz, Planeta Mrina în alarmă !, în CPSF nr. 107 (1959)
avenusizare - coborârea pe suprafața planetei Venus Singur ai recunoscut că aterizarea poate fi făcută prin frânare aerodinamică. Acest lucru e perfect realizabil și în cazul avenusizării. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
avideo - aparat care asigură invizibilitatea Și tocmai pentru ca timponautul să aibă posibilitatea de a rămâne un „spectator” neluat în seamă, el poartă în timpul călătoriei un mic aparat A.V., cel mai nou tip de aparat avideo, ce poate crea un „ecran protector” prin care lumina nu pătrunde, și deci corpul omului devine invizibil… Mihnea Moisescu, Legenda "zeului om", în Comoara astronauților (1976)
aviomobil - mijloc de transport aerian Aviomobilul își înclină botul și coborî vertiginos, în picaj. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
aviotaxi - mijloc de transport aerian O rachetă de pasageri a liniei transcontinentale îl duse în mai puțin de 20 de minute la Zapolarie și, de acolo, un aviotaxi îl transportă la stația experimentală. Radu Nor și I. M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
Iată, ai aici cererea ta de concediu aprobată [...] locul reținut la aviotaxi și, recomandarea asta către doctorul Cerchez. Ion Ilie Iosif, Pulberea dielectrică, în Întâmplări din veacul XXI (1974)
avioturism - automobil aerian Oamenii din partea locului erau obișnuiți cu un trafic aerian intens, fiind și ei, în marea lor majoritate, posesori de avioturisme și de aeroscutere. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
azurieni - o rasă extraterestră Orașul era populat de o diversitate fantastică de nații, de la stranii arconacși, băștinașii planetei – bipezi având capetele ca niște ciupercuțe și mâinile slabe, terminate cu degete lungi și moi – până la binecunoscuții azurieni. Ruxandra Andrian, Arconax, în Almanahul România literară 1987
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z
Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2023 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro