Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală





A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z



T


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
tanathion - o particulă care acționează asupra creierului – Acesta este emițătorul de tanathioni despre care v-am raportat. Gheorghe Păun, Poveste fără titlu, în Generoasele cercuri (1989)
tanatovar - navă spațială care transportă muribunzi Yorriquez este comandantul navei "tanatovar", care transportă locuitori ai galaxiei spre "planetele de veci" dorite de ei. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
tancocros - probabil un joc sau un sport Gata și cu tancocrosul, gata și cu filmele de război, gata și cu muzica belicoasă! Dănuț Ungureanu, Generalul, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
tangheză - o limbă Originalul opului scris în limba tangheză, limba națională a vitolenilor, a fost tradus la anul 3690 în limba universală iamvù. Ilie Ienea, Ard luminile-n Vitol (1937)
tapivol - un mijloc de transport aerian Tapivolurile au și început să împânzească cerul. Leonard Oprea, Domenii interzise (1984)
taquonez - locuitor al statului fictiv Taquonia Sutele de mii de cetățeni taquonezi […] cer eliberarea necondiționată a lui A. B. Sawafill […] Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
tarantal - un element chimic – ... și astfel s-au putut extrage din bucăți de materie care circulă prin Univers elemente cu totul necunoscute până atunci, de pildă cuzminiu, tarantal, litoniu, ca să nu amintesc decât de ... Mircea Opriță, Argonautica (1980)
taxian - o rasă extraterestră cu puteri parapsihice În timp ce se prăbușeau, cei doi rebeli recunoscură taxianul ce-i dobora zdrobindu-le voința, înghețându-le mușchii. Bogdan Tudor Bucheru, Afacere de familie, în Anotimpurile (2011)
taz - probabil un mijloc de transport Și unde v-ați lăsat tazul? [...]
– Tazul?
– N-o să-mi spuneți că ați alergat prin văzduh ...
Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
tazkali - numele vechilor marțieni GERL,-Ă (s.m. și f.), cei dintâi locuitori ai planetei Venus (Gerl, în limba băștinașilor), de la care își trag numele, par a fi, alături de vechii marțieni (tazkali), primii oameni pe care evoluția speciilor i-a produs, cu un impresionant număr de milenii înaintea pământenilor, în sistemul nostru solar. Vladimir Colin, Babel (1978)
technolanskard - o clonă umană perfecționată De fapt, Amadeus era un technolanskard. [...] O clonă umană foarte rezistentă la viruși, bacterii, boli, fixată la nivelul de dezvoltare al unui copil de zece ani și înțesată cu circuite și module ultrasofisticate. Aurelius Belei, Hypnopedia, în CPSF nr. 508 (1994)
telc - un arbore Ici, colo, telci izolați, arbori cu trunchiuri pietroase, ca niște excrescențe ale solului ce încerca, disperat, să se ridice din arsura acidă… Liviu Radu, Singur pe Ormuza, în Singur pe Ormuza (2011)
telecronoapel - apel la disanță în timp – Formez un cifru și apare o patrulă a timpului.
– Ca în basme...
– Nu. Prin telecronoapel. Și Ast scoase un mic cub. În cabină mai există și pentru tine câteva.
Adrian Rogoz, Fugă în spațiu-timp, în Prețul secant al genunii (1974)
telectron - telescop electronic Operația se face de către stațiile meteorologice de două sau trei ori pe zi pe nesimțite, îmbrăcămintea argintie a telescopului electronic... "Telectronul" dv... Mircea Brateș, Astrida, în CPSF nr. 25 (1956)
telefuzor - un tip de televizor Între timp, Ministerul Sănătății, care nu cunoscuse până atunci febra transformărilor, fuziona cu Ministerul Vizio-Culturii, datorită noului tip de televizor, care se administra doritorilor sub forma unei perfuzii, de unde și noua denumire de "telefuzor". George Ceaușu, Om tunzând iarba binară în ograda noastră digitală, în CPSF nr. 556-557 (1998)
telemat - aparat care produce iluzia sexului Restul populației urma să se mulțumească cu iluzia telematelor. Sex hipnotic. Cotizo Draia, Genotip de lux, în Almanah Anticipația 1993
telenocular - instrument optic Telenocularul circulă prin mâinile fiecăruia. Viorel Pîrligras, Curcubeu pe cer, în Almanah Anticipația 1989
telepatotron - aparat de telecomunicație prin biounde De mare folos ne-a fost un nou aparat, inventat în anul 3012 pe Terra. Este vorba de ceea ce s-a numit "telepatotronul", un aparat de comunicație prin intermediul bioundelor, care amplifică și orientează emisiunea creierului. I. M. Ștefan, Regăsirea lumii pierdute, în Naufragiații (1973)
telepsihoinvestigator - aparat care detectează și comunică cu ființe extraterestre prin psihounde Piatra, cum o numești, este de fapt telepsihoinvestigatorul conceput, după îndelungate cercetări, de tehnicienii noștri. El este trimis cu ajutorul unor sonde spațiale teleghidate către corpurile cerești pe care astronomii presupun existența unei vieți evoluate, a unei civilizații. Radu Nor, Salt în beznă, în Mister în zece ipostaze (1971)
teleultrason - aparat de telecomunicații subacvatice Aparatul a fost denumit teleultrason. Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 175 (1962)
televideosferă - aparat sferic de filmat – Așadar am lansat televideosfera. Karel zvârle în glumă aparatul spre tavan; sfera de filmat rămâne în aer bâzâind. Adrian Rogoz și Gheorghe Săsărman, Cursă în vid, în CPSF nr. 354 (1969)
televistereocolor - televizor color în relief Din banii aceștia iau două sute și-i pun lângă ceilalți și am exact suma pentru ultimul tip de televistereocolor * al firmei X.

* Televizor în culori și în relief (noțiune deocamdată fantastică) [notă de subsol]
Lucian Ionică, Teledragoste, în CPSF nr. 346 (1969)
televizofon - aparat de telecomunicație (termen utilizat în mai multe lucrări SF) Grigore manevra agitat la televizofon, un aparat cu aspect de ceasornic, pe care-l purta la braț. Funcționarea acestuia era cât se poate de simplă. Pe marginea lui se găseau 12 butoane, dintre care 10 numerotate. Apăsând succesiv pe acestea și formând diferite numere-indicative, de câte 15 cifre, se putea stabili legătura cu orice posesor al unui astfel de aparat emițător-receptor de pe cuprinsul globului pământesc. Max Solomon și I. M. Ștefan, Sahariana, în CPSF nr. 21 (1956)
În aceeași zi, Toma vorbi cu Florea la televizofon pentru a-l chema la Paris [...] Max Solomon, Atentat în infraroșu, în CPSF nr. 152 (1961)
Îl întrerupse televizofonul, care făcea apeluri desperate undeva, în apropiere. Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 174 (1962)
Comunicase, un răstimp, la televizofon cu un prieten din Vancouver [...] I. M. Ștefan, Lumina purpurie, în CPSF nr. 239 (1964)
Merge atât de departe, încât își deconectează special televizofonul portativ, așa că nici nu putem comunica cu el. I. M. Ștefan, P.G. 7 luptă contracronometru, în CPSF nr. 406 (1971)
Televiziofon se numește, nea Marine! Mihu Antin, Un oltean în lună, în CPSF nr. 462 (1974)
telfar - obiect extraterestru neidentificat mai îndeaproape Înșirate lângă perete, alături de lucrurile prea mari ca să-ncapă-n ele, telfarul, câteva brianalde, o broncă, trusa de alestine [...]. Mihnea Columbeanu, * * * , în Almanah Science Fiction 2007
tellieni - locuitorii planetei Tellio Ori formele trupului ființelor raționale – ale lor, ale tellienilor, ale pământenilor, dacă existau, ale tuturor – celorlalți raționali, dacă existau ei – au în Univers și alt sens decât cel biologic ? Cecilia Dudu, Coniac „3 secole”, în Coniac „3 secole” (1970)
telluxieni - locuitorii planetei Tellux Cică, undeva, pe malul mării, locuiau doi telluxieni bătrâni. Eduard Jurist, Povești pentru copiii de pe planeta Tellux, în Almanahul România literară 1987
telm - o noțiune neprecizată Ceilalți alsi pot trece în încăperea cu telmi, pregătindu-se. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
teloniu - un element chimic Era ultimul bulgăre de material care mai supraviețuise furiilor creatoare din fiecare primăvară. Strălucea torcând adormit, ca un motan la foc, viclean și sătul. Îi spunea de obicei "pâinișoară", dar, de fapt, era teloniu, elementul 164. Dănuț Ungureanu, Zbor de pe muntele liniștit, în CPSF nr. 467 (1990)
tempall - locaș de cult al Sectei Eternității În locul grandiosului tempall, cu cupola sa de lumină aurie, o clădire atât de mică încât trecea total neobservată printre coloșii ce o înconjurau. Mihnea Columbeanu, Eternul purgatoriu, în Almanah Anticipația 1988
tempion - particulă elementară a timpului Am introdus ideea unei particule care alcătuiește timpul: tempionul – de la latinescul tempus. Liviu Radu, Nici un paradox, în Almanah Anticipația 1996
tempionic - referitor la tempioni (vezi mai sus) Secția lui supraveghează orice achiziții de materiale utilizabile la construirea unei mașini de călătorit în timp, oricât de primitivă... Fără un plegmotron, sau măcar un inductor tempionic, nu poți face nimic. Liviu Radu, Nici un paradox, în Almanah Anticipația 1996
teribonic - un gaz utilizat drept combustibil Ascendența acestei complexe și inedite forme de civilizație trebuie aflată și justificată în prezența gazului teribonic, existent din belșug în astrul central, folosit în urmă cu o mie de ani ca excelent combustibil de nave. Viorel Pîrligras, Curcubeu pe cer, în Almanah Anticipația 1989
termexplozor - denumirea unei arme Lum atinse în treacăt magazia sferică a termexplozorului atârnat la șold. Ovidiu Petcu, Aceeași istorie, în Almanah Estival Science Fiction 2007
termofuzor - un aparat energetic Niște muncitori de la un șantier îi propun să dea o gaură în blindaj cu termofuzorul, pe bani grei; bineînțeles. Alexandru Ungureanu, Lera cea adevărată, în Helion nr. 5/1988
termogon - un aparat energetic Fenomenele fizice produse duceau la o modificare a însușirilor masei de aer și la atragerea în vecinătate a altor mase. [...] Aparatul care producea aceste fenomene era termogonul. Leonid Petrescu, Cearta furtunilor, în Cearta furtunilor (1956)
termogonic - referitor la termogon (vezi mai sus) Un fenomen nou... Emisiunea de raze termogonice a fost declanșată... Leonid Petrescu, Cearta furtunilor, în Cearta furtunilor (1956)
termot - un monstru marin Termotul ajunsese la mai puțin de o sută de picioare distanță - siluetă stacojie, masivă, fără formă bine precizată, învăluită într-o ceață rozalie care se îndesa tot mai mult, pe măsură ce monstrul se apropia. Petrică Sîrbu și Ștefan Ghidoveanu, Termotul, în CPSF nr. 482 (1991)
terropictură - pictură care poate ucide când este privită direct Ayatollahul a murit acum trei săptămâni în condiții aparent naturale. Atac de cord. Doar eu știu că a privit o terropictură fără ochelari de protecție. Cotizo Draia, Un tablou de Hatshepsut, în Paradox nr. 2/2004
tesal - mică creatură de jar, cititoare în gânduri – Te-a supărat, cumva, tesalul? Apoi, văzând că nu pricepe, arătă spre clopotul de sticlă: Licuriciul, așa i se spune aici... Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
testomat - aparat de testare automat Își aminti că înainte de plecare psihologul bazei îl întrebase pe când se mai afla încă branșat la testomat dacă se simte în stare să accepte situația ori crede că, mai devreme sau mai târziu, va claca. Horia Aramă, Verde Aixa (1976)
tetron - o specie extraterestră Tetronii erau creaturi cu simetrie radiară, tetrapode și tetramane, de o agilitate și-o îndemânare ieșite din comun. Cotizo Draia, Obsesie finală, în Helion nr. 2/1994
thorpiu - un element chimic [...] căpitanul plecase cu o navă acceptabilă [...] într-o misiune cu destinația Procyon, la trei parseci și jumătate depărtare de Soare, unde urma să preia o încărcătură de thorpiu înnobilat, formidabilul element a cărui valoare, la cantitatea prevăzută pentru acel transport, justifica până și o călătorie pe un traseu de două ori mai lung. Mircea Opriță, O floare pentru căpitan, în Semnul licornului (1980)
thulean - o rasă extraterestră de pe planeta Thule [...] am dat cu ochii de un thulean (sau de o thuleeană, pentru că nu m-am îndoit din capul locului că ființa de pe ecran era de sex feminin). Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
ticernian - colonist de pe planeta Ticernia Cu siguranță că ticernienii erau foarte mândri de planeta lor și doriseră să lase o amprentă cât mai puternică asupra urmașilor încă de la primele generații de colonizatori. Răzvan Buz, Întâlnire pe Ticernia, în Helion nr. 3-4/2007
timponaut - călător în timp În epoca de pionierat a călătoriilor temporale, acum doisprezece ani, s-au petrecut câteva accidente grave, fiindcă nu s-a ținut cont de limita de rezistență a creierului și unii timponauți și-au continuat activitatea și după apariția crizei. Mihnea Moisescu, Crâmpeie din viața unui timponaut, în Întoarcere pe țărmul dispărut (1975)
Istorici [...] vor trebui să coboare în epoca studiată, ca să completeze golurile surselor de informare, devenind astfel „călători în timp”, timponauți.
Mihnea Moisescu, Legenda "zeului om", în Comoara astronauților (1976)
[cuvântul apare doar în titlul lucrării]
Liviu Pîrțac, Aventurile unui timponaut, în Almanah Anticipația 1991
tirapa - o armă albă Tirapa este un ansamblu de țevi (de obicei șaisprezece), triplu sau dublu articulate între ele prin intermediul unor arcuri de oțel. Pentru a fi folosită ca armă, tirapa se strânge într-un mănunchi compact printr-o mișcare complexă de scuturare a mâinii. Aruncată într-un anume fel către adversar, tirapa se desface cu o viteză fantastică, la distanța de aproximativ un metru în fața obiectivului vizat. Alexandru Ungureanu, Artele marțiale moderne, în Almanah Anticipația 1985
tiril - o noțiune imprecisă [...] bărbatul cu o ciudată figură de tiril [...] își strâmbă nasul subțiat. Mircea Oprița, Alcora, în Întâlnire cu meduza (1966)
titanieni - o rasă extraterestră de pe satelitul Titan al lui Saturn Drapați în verzile lor padane, titanienii ne priveau stăruitor. Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
tlaa - un obiect de îmbrăcăminte Casca părului albastru, retezat deasupra sprâncenelor, acoperind umerii și coborând țeapăn până spre mijlocul spatelui dădea femeii duritatea unei amazoane, impresie desmințită de grația trupului prins într-o tradițională tlaa verde care-i ascundea brațul stâng, lăsând liber umărul și brațul drept pe care strălucea inevitabila brățară lată, împodobită cu hieroglife. Vladimir Colin, Babel (1978)
tolpimetru selamizat, linghișpire, kalimere, tilișbanghere, gorinvere etc. - obiecte neidentificate mai îndeaproape Institutul proiectează tot ce produce industria orașului, de la tolpimetre selamizate la linghișpire mecanice, de la bicuri pentru kalimere la tilișbanghere pentru misui și gorinvere. Gheorghe Păun, Muzeul, în CPSF nr. 473 (1990)
toneziană - probabil o rasă extraterestră Evident că nici unul din ei nu mai făcuse amor cu o toneziană. Mihai Haulică, Mufiști, gofreni și noduri, în JSF nr. 8 (1992)
toola - o plantă și băutura care se prepară din ea Așezat pe fotoliu sorbea un pahar de toola. Marius Stătescu, Planeta uitată, în Alte întâmplări din veacul XXI (1977)
torsion - probabil o particulă elementară – Ce mai studiezi în ultima vreme, Don Federigo?
– Domnule Președinte ... Teoria calitativă a câmpurilor cu torsioni...
Dan D. Farcaș, Euthanatorul, în CPSF nr. 533 (1996)
totalviplex - un medicament regenerator [...] astăzi este suficient sa înghiți o pastilă de "totalviplex" pentru a-ți reveni din orice stare de șoc postoperatorie. Ștefan Nicolici, În ultima clipă, în CPSF nr. 421 (1972)
toz - un simbol extraterestru Curând ne aflam în fața celeilalte porți, în piatra căreia fusese încastrat blocul fosforescent pecetluit cu semnul toz. Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
traf - stație de transformare Traful se vedea mic de tot și oamenii de acolo ca niște bobițe, dar eu știam că o să avem de trudit nu glumă. Dănuț Ungureanu, Prin pulberea de aripi, în Helion iunie 1987
transfor - un tip de navă spațială Exploratori galactici au mai fost după noi, dar au realizat călătoria înaintea noastră, au ajuns aici mai devreme. Transforul luminic, mai "lent", a întârziat. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
transgalactic - care traversează galaxii Cu două ore în urmă, legăturile fono-optice cu nava transgalactică „Verdat" se întrerupseseră brusc! Ion Ilie Iosif, Incidentul, în Întâmplări din veacul XXI (1974)
Și astfel, iată-ne în sala verde a cosmodromului de vest, așteptând racheta transgalactică „Anastasia". Ștefan Nicolici, Premiul pentru proză, în Întâmplări din veacul XXI (1974)
translaser - un tip de laser – Au atins... au depășit viteza luminii. Nu mai pot comunica nici prin translaser. Mihnea Moisescu, Întâlnirea, în Fugă în spațiu-timp (1981)
transmetabolină - o substanță Încercând acțiunea transmetabolinei – o substanță chimică abia descoperită de un savant vietnamez – asupra respirației celulelor din țesuturile vii, Sven Larsen avu surpriza să constate un neașteptat efect de stimulare a activității generale a organismului. Cecilia Dudu, Foc pe cer în Ursa Mică (1964)
transpalit - un tip de material Robotul părăsi încăperea, iar capacul de transpalit al conservorului începu să gliseze. Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
transpațial - o navă spațială – Transpațialul spre Pământ n-a plecat încă. George Ceaușu, Un prieten de pe Gensuym, în Povestiri ciberrobotice (1985)
transputer - un tip de computer N-apuc să-nghit mai mult de doi biscuiți când din transputer începe să iasă fum. Florin Pîtea, Rave-O-Lution, în Almanah Anticipația 1997
Pentru cineva care se ocupa cu crearea de software, Alex Dickinson lucra remarcabil de puțin cu transputerele. Florin Pîtea, Sarariman, în Almanah Anticipația 1998
transtemporalizator - aparat care realizează transferul în alt timp Pot să-ți spun că transtemporalizatorul ăsta funcționează anual la nivelul întregii economii mondiale pe zi. Mihnea Columbeanu, Eternul purgatoriu, în Almanah Anticipația 1988
trent - unitate de măsură a energiei Ce, crezi că Moșul Gonflabil riscă totul pentru câțiva trenți * ?

* – unitate de măsură a cantității de energie. [notă de subsol]
Alexandru Ungureanu, Scrisoare din Hipercubul 14, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
trifibiu - mijloc de transport Micul trifibiu, o sferă-vehicul străvezie, îl purta, cu mare repeziciune, deasupra apei. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
triliard - un fel de biliard tridimensional Își blestemă zilele pe care le trăise [...] și ideea nefericită de a juca triliard cu prietenii. Lucian Merișca, Tic-tac, în CPSF nr. 468 (1990)
tripmahart - o băutură alcoolică – Adu-mi, te rog, o doză dublă de tripmahart. Leonard Oprea, Flash-back: "Izgonirea din rai", în Domenii interzise (1984)
tritenis - tenis tridimensional Thour prefera "tritenisul" în forma lui clasică [...] Cotizo Draia, Serenadă pentru un stratocaster, în Helion nr. 4/1994
tritonieni - o rasă extraterestră de pe satelitul Triton al lui Neptun Singurii care au scăpat suntem noi, cei câțiva zeci de mii de tritonieni porniți în expediții cosmice. I. M. Ștefan, Lumina purpurie, în CPSF nr. 242 (1964)
Grupurile tritonienilor, galbeni, și cele vinete ale plutonienilor păreau mai galbene și mai vinete datorită pământenilor, în strălucitoare veșminte portocalii. Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
trodi - o zi a săptămânii Trodi după-amiază, când ceasurile din turlele templelor băteau ora patru, agentul Bon d’Age ciocăni discret la ușa laboratorului. Florin Pîtea, Telefonia, în Almanah Anticipația 2016
trompstell - un instrument muzical Aș vrea să ascult, să plâng cântând cu micul meu trompstell, Saint-James Infirmary pentru Swingbop. Leonard Oprea, Recviem, în Domenii interzise (1984)
trudali - o rasă extraterestră cu capacități mimetice – Trudalii pot lua fel de fel de înfățișări, străine. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
trudorg - probabil un tip de robot 532 01 01 Chiwawa, ființă rațională din Warga Doy-Tchi, Antonn Swen, ființă rațională din Solorion-Mars, Compor 35, roborg seria 235 (Tau made) și Fred, trudorg independent, formează echipajul mixt al transforului luminos Essayah pentru zona a treia perilacteică, spunea înregistrarea inițială. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
turanian - o rasă extraterestră de pe planeta Turan De aproape, turanianul avea straniul aspect al unei reptile acoperite cu perle. Cotizo Draia, Obsesie finală, în Helion nr. 2/1994
turboskell - un tip de programe inteligente Autoconștienți, autonomi […] turboskellii se deplasau cu ușurință printre informații și date. Sebastian A. Corn, Adrenergic!, în JSF nr. 89-90 (1994)
turri- o creatură asemănătoare cu o meduză[...] turri cea mai tânără începu să tremure de parcă frigul spațiului nu i-ar fi fost până atunci cunoscut.
Dănuț Ungureanu, Lumină lină, în Almanah Anticipația 2016
tylandos - o pasăre extraterestră Nimerise în perioada migrației unora dintre cele mai frumoase păsări, tylandos. Lucian-Dragoș Bogdan, Circarul, în Almanah Anticipația 2016
tyranopter - creatură zburătoare extraterestră Pe cerul ca de amurg târziu al amiezii, silueta vag fremătătoare a tyranopterului porni încet, angajându-se într-un viraj larg deasupra platoului. Ovidiu Petcu, Aceeași istorie, în Almanah Estival Science Fiction 2007




A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z
























Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală





Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro